Osamocená úmrtí v Japonsku – „úklidové“ firmy mají žně

Tokio - Země vycházejícího slunce je známá dlouhověkostí obyvatel. Údajně za to vděčí i stravovacím zvyklostem. Dlouhověkost ale má i svou temnou stránku - stále více lidí umírá o samotě. Podnikaví Japonci se tím ale příliš nedojímají. V ponurém trendu už mnozí našli příležitost, jak vydělat.

Dlouhověkost v Japonsku: Lidé často umírají sami (zdroj: ČT24)

Trvalo týdny, než si sousedé nepřítomnosti osmdesátiletého starce všimli. Speciální firmu Hirocugu Masudy zavolali až kvůli zápachu. „Moji práci nyní uznávají víc než před dvěma nebo třemi lety. A mám víc zakázek,“ konstatoval majitel speciální úklidové firmy Hirocugu Masuda.  

Čtvrtina ze téměř 130milionového Japonska jsou důchodci. Pět milionů z nich žije samo. Přibývá případů, kdy se s nimi u smrtelné postele nikdo neloučí. „Takzvaných osamocených úmrtí máme teď 40 tisíc. Za deset let jich bude přes 100 tisíc,“ podotkl místopředseda Asociace Dispositions Mement Hideto Kone.  

Za úklid a dezinfekci si firma Hirocugu Masudy účtuje v přepočtu od 15 po 65 tisíc korun. Závisí na velikosti bytu. Tím ale mise nekončí. Kadidlo a květiny mají zesnulému ulehčit poslední cestu.  

Sousedi se o prázdném bytě často dozví až po několika dnech. „Někteří umírají o samotě, i když mají děti. A to mě nejvíc šokuje. Nečekala jsem, že se tu něco takového stane,“ poznamenala majitelka domu Yoši Fukuharová.  

Tradiční Japonsko nyní zpytuje své svědomí. Žádný recept, jak smutný trend zastavit, ale nenachází.