Papež: Svět by měl Itálii víc pomáhat s uprchlíky

Řím - Evropa a mezinárodní společenství by podle papeže Františka měly více pomáhat Itálii se zvládáním uprchlíků. Papež to řekl po setkání s italským prezidentem Sergiem Mattarellou. Podle něj Evropa riskuje, že v důsledku uprchlické krize ztratí vědomí vlastní humanity. Do Evropy přes Středozemní moře míří ročně desetitisíce uprchlíků.

  • Itálie čelí masovému přílivu imigrantů, kteří podnikají riskantní cestu z Afriky do Evropy. Podle italské pobřežní stráže se dostalo po moři do Itálie během uplynulých šesti dnů více než 11 tisíc běženců. Jen v pátek připluly k italským břehům stovky lidí. 

Vedle trvajícího zmatku, který panuje v Libyi kvůli ozbrojeným střetům, k nynějšímu výraznému zvýšení počtu běženců mířících po moři do Itálie a dál do Evropské unie přispělo dobré počasí nad Středozemním mořem.

Josef Kašpar, redaktor RAI o nárůstu počtu migrantů

„Je to způsobeno i tím, že v zemích severní Afriky a Blízkého východu probíhá občanská válka. Jedná se o Sýrii, Irák, stejně tak jako o Nigérii, Senegal, Guineu, Mali a podobně. Lidé z těchto ohrožených oblastí se snaží za každou cenu dostat do Evropy. Nejbližší bránou jsou právě libyjské břehy, které jsou v tomto okamžiku pod kontrolou různých zločineckých gangů, jež tento obchod přímo spravují,“ konstatoval Kašpar s tím, že částečně jde o muslimské fundamentalisty, někdy vysloveně o zločinecké gangy z Blízkého východu a Afriky. „Svého času do toho byl asi namočen i organizovaný zločin v Evropě,“ míní redaktor.

Imigranti na Lampeduse
Zdroj: ČTK/AP/Francesco Malavolta

Podle papeže je zřejmé, že problém běženců se rozrostl do měřítek, která vyžadují širší mezinárodní zásah. „Chtěl bych Itálii vyjádřit vděčnost za to, s jakým úsilím přijímá takové množství migrantů, kteří riskují své životy a žádají tady o přijetí. Je zřejmé, že míra tohoto fenoménu jasně vyžaduje širší řešení. Nesmíme se unavit a stále volat po větším zapojení na Evropské i mezinárodní úrovni,“ prohlásil František.

Řím opakovaně žádá Evropskou unii o pomoc se záchranou běženců a s jejich ubytováním. Italská vláda se také obrátila na jednotlivé státy, aby uprchlíky přijímaly, neboť prý většina z nich míří za svými příbuznými v severních zemích. „Itálie již nějakou dobu žádá Evropskou unii o rázný zásah, aby skončilo umírání lidí ve Středomoří, kolébce naší civilizace,“ připomněl Mattarella. 

Mattarella se s hlavou římskokatolické církve setkal k soukromé audienci poprvé od svého lednového zvolení. Po setkání novinářům řekl, že v důsledku situace kolem uprchlíků Evropa může „ztratit vědomí vlastní humanity“.

Vydáno pod