Putin k nezávislosti povstaleckých republik mlčí

Moskva – Šéf Kremlu Vladimir Putin se v televizní besedě odmítl vyjádřit k otázce uznání nezávislosti povstaleckých republik na východě Ukrajiny. „Nechtěl bych o této otázce mluvit, protože ať řeknu cokoli, všechno může být kontraproduktivní,“ uvedl ruský prezident. Moskva Podle něj bude reagovat „v návaznosti na aktuální stav věcí v daném okamžiku“.

Soukup: Anexe Donbasu by byla pro Rusko finanční balvan (zdroj: ČT24)

V separatistických republikách v Doněcké a Luhanské oblasti se loni v květnu konalo referendum, v němž se pro nezávislost vyslovila velká většina občanů. Rusko tehdy na rozdíl od Kyjeva a Západu oznámilo, že bude výsledky hlasování respektovat. O uznání nezávislosti ale Moskva nehovořila.   

Povstalci žádají, aby Moskva v jejich případě postupovala stejně jako s ukrajinským Krymem. Ten po březnové okupaci později Rusko anektovalo a označilo ho za historickou součást Ruské federace. Kreml ale na výzvy k přijetí povstaleckých zón do Ruské federace zatím nereagoval. 

Anexe Doněcké a Luhanské oblasti by pro Rusko znamenala obrovské finanční náklady, upozornil odborník na Rusko a redaktor Hospodářských novin Ondřej Soukup. „Už mají dost problémů s Krymem, kde žije nějaký milion lidí. Donbas má 3,5 až čtyři miliony obyvatel. Infrastruktura je těžce poškozená boji atd. Byl by to obrovský ekonomický balvan, který by ruská ekonomika s největší pravděpodobností nedokázala zvládnout,“ podotkl Soukup. 

Uvidí se podle situace, říká šéf Kremlu

Putin se v televizní besedě vyjádřil k případnému uznání „lidových republik“ mlhavě. „Budeme problém posuzovat podle reálií, které v životě vznikají,“ řekl moderátorovi. Otázku uznání či neuznání takzvané Doněcké a Luhanské lidové republiky bude prý Moskva posuzovat v návaznosti na situaci v daném okamžiku.  

Na východě Ukrajiny nyní platí příměří, které je ale často porušováno. Lídr separatistů Alexandr Zacharčenko v rozhovoru pro BBC uvedl, že povstalci nadále trvají na uznání samostatnosti povstaleckých regionů. Pokud se tak nestane, hrozí podle něj válka (více zde). Boje v Donbasu vypukly před rokem, podle komisařky OSN pro lidská práva už zemřelo přes 6100 lidí.

S Porošenkem si občas tykáme, tvrdí ruský prezident

Putin se v rámci besedy vyjádřil i ke svým osobním vztahům s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem, s nímž loni i letos v přítomnosti prezidentů Německa a Francie
několikrát jednal. Oba státníci si podle Putina „občas“ tykají, což ruský prezident považuje za přirozené. „Při oficiální setkáních si ale vykáme,“ poznamenal Putin.

Americký časopis Time nedávno Putina označil za nejvlivnějšího politika světa. Sám ruský prezident to ale nepovažuje za nijak významné. Rusko prý nepodléhá cizím vlivům a prosazuje vlastní nezávislou politiku, což umožňuje jeho vůdci dostávat se do čela podobných žebříčků. "Rusko je v tomto smyslu dosti spolehlivý partner, protože netancujeme podle
toho, jak jiní pískají," prohlásil Putin.