Babiš jde do boje s americkým listem: Snůška lží na objednávku z Česka

Washington - Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš chce po americkém zpravodajském webu Foreign Policy omluvu za údajnou snůšku lží, jež o něm tento zdroj napsal. Pokud se tak nestane, bude se šéf ANO s tímto médiem soudit. Babiš, který je na návštěvě v USA, to uvedl v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Foreign Policy v článku s názvem Už i Češi mají problém s oligarchy označil Babiše za možnou hrozbu pro demokratické instituce v srdci Evropy. Píše o něm jako o jednom z politicky nejmocnějších miliardářů na světě, protože se mu povedlo rozšířit podnikatelské impérium i do pražských mocenských kuloárů. „Babisconi“, jak se podle tvrzení autorů Babišovi přezdívá po vzoru italského miliardáře a bývalého premiéra Silvia Berlusconiho, prý představuje „bod obratu“ v českých dějinách po pádu komunismu. Podle časopisu Babišovo hnutí ANO dokázalo „dosti ironicky“ zúročit rostoucí znechucení z bohatých podnikatelů. Foreign Policy připomněl i skvrny na Babišovi v podobě sporů ohledně údajného donašečství komunistické Státní bezpečnosti. To sice Babiš popírá, ale za úspěch v podnikání podle časopisu mnohdy vděčil kontaktům z komunistické éry, záhadné smrti svého hlavního konkurenta Františka Mrázka i stykům s Milošem Zemanem v dobách, kdy ten býval předsedou vlády. Sám Babiš také prorazil cestu „oligarchizaci“ českých médií, aby mohl hanět soupeře na cestě k premiérskému křeslu, po němž prý touží.

Babiš: Jsem přesvědčen, že za tím stojí takoví parchanti, jako je Šafr a podobní

„Je to snůška lží a podrazů a budu se soudit, pokud se neomluví,“ reagoval Babiš v rozhovoru pro Hospodářské noviny a zároveň řekl, že článek vyšel na objednávku z Česka. „To je taková náhodička, že to vyšlo dva dny předtím, než jsem přišel (do USA),“ sdělil. „To je jak systém Růžička. Na trenéra hokejové reprezentace se zase něco vytáhne těsně před mistrovstvím světa v hokeji.“ Vyslovil rovněž podezření, že za tím stojí „takoví parchanti, jako je Šafr a podobní“.

O Foreign Policy ministr řekl, že jde o „médium, které má pověst, že píše na objednávku“. „A ta novinářka, co to napsala, které je 25 let a neví vůbec nic, to napsala na objednávku a já se budu soudit. Už jsem je vyzval, aby se mi omluvili, a pokud se neomluví, tak si ve Spojených státech najdu advokáty a garantuji vám, že se omluví. Je to snůška lží a výmyslů,“ prohlásil Babiš. Vedle obvnění ze spolupráce z StB a KGB ho zlobí i přezdívka Babisconi. „Oni píšou, že mě nazývají v Čechách Babisconi, a to je jedna z těch lží, které tam jsou. (…) Kdo mě nazývá Babisconi? Slyšel jste to někdy? Tak proč to píšou?“ rozzlobil se vicepremiér.

Foreign Policy:

„Vzestup Andreje Babiše představuje novou éru v české politice, více zaměřenou na ochranu podnikatelských zájmů než na zachování demokracie, Praha už byla středobodem změn ve střední Evropě… Ale v roce 2015 je české hlavní město úplně jinde, než si představovali lidé, kteří stáli na Václavském náměstí v listopadu 1989.“

Babiš je majitelem chemicko-potravinářského holdingu Agrofert, kvůli čemuž opakovaně čelí kritice za střet zájmů. Podle časopisu Forbes disponuje jměním 2,4 miliardy dolarů (přibližně 48,6 miliardy Kč), a je tak na žebříčku největších českých boháčů hned za Petrem Kellnerem.