Čínská novinářka jde za „vyzrazení státního tajemství“ do vězení

Peking - Na sedm let do vězení poslal čínský soud novinářku Kao Jü, kterou shledal vinnou z vyzrazení interního dokumentu komunistické strany. Dokument Kao podle obžaloby umístila na zahraniční internetovou stránku. Proti jejímu věznění marně protestovali bojovníci za lidská práva i mezinárodní společenství. Washington vyzval Peking, aby novinářku okamžitě propustil na svobodu.

„Porušila jsem právo. Konala jsem proti zájmům státu,“ uvedla žena. Podle všeho bylo její přiznání vynucené. Soud se konal loni v listopadu za zavřenými dveřmi, o rozsudku informoval její obhájce až dnes a ujistil, že se Kao hodlá odvolat.

Podle dostupných informací byla dokumentem, který Kao na internet umístila, interní stranická směrnice varující vyšší kádry před „sedmi pomýlenými ideologiemi“ včetně „univerzálních hodnot“ lidských práv. Tím se podle obžaloby dopustila vyzrazení státního tajemství. Za tento trestný čin jí hrozilo až doživotní vězení.

  • Verdikt v podstatě potvrzuje existenci dokumentu, o němž se dva roky mluví, ale režim ho drží v tajnosti. Jde o vnitřní materiál strany, který volá po tužší ideologické kontrole a tvrdém potírání hodnot západní demokracie, včetně občanské společnosti, svobody tisku a nezávislých soudů.

Kao působila jako novinářka na volné noze. Je známá svými články kritickými vůči vládním představitelům. Čínský režim kritizovala už v roce 1989 po krveprolití na náměstí Tchien an-men. V 71 letech jde do vězení potřetí.

Jde už o třetí případ, kdy se ocitla za mřížemi kvůli svému aktivismu a za čin kvalifikovaný jako vyzrazení státního tajemství. „Nemají žádný důkaz. Ani počítač, který měla použít, ani dokument, který poslala, ani to, co bylo obdrženo,“ prohlásil právník novinářky Šang Pao-ťün.

Nepomohly ani protesty mezinárodního společenství

Podle ochránců lidských práv je uvěznění Kao Jü důkazem rozšiřujícího se státního zásahu proti čínskému disentu. Mezinárodní společenství protestovalo už proti zadržení novinářky, k němuž došlo v květnu loňského roku.

Spojené státy v březnu v Ženevě apelovaly během zasedání Rady OSN pro lidská práva, aby byla Kao Jü propuštěna. Dnes činitel amerického ministerstva zahraničí podle agentury AFP vyzval k okamžitému propuštění Kao Jü a k dodržování závazků, které čínská vláda přijala v oblasti dodržování lidských práv.

William Nee z Amnesty International

„Je to čirá politická persekuce. To, co zveřejnila, dokument č. 9, je ideologická platforma, která v žádném případě neobsahuje státní tajemství.“

„Evropská delegace je verdiktem nad zkušenou novinářkou velmi znepokojena. Toto odsouzení jen znovu upozornilo na situaci obhájců lidských práv v Číně - včetně novinářů a bloggerů, kteří byli trestání za vyjadřování svých názorů a za to, že se domáhali svého práva na informace,“ prohlásil Raphael Droszewski, který zastupuje EU v Pekingu.

K prvnímu prosinci loňského roku bylo v čínských věznicích 44 novinářů; Čína je tak co do počtu žurnalistů za mřížemi na prvním místě na světě, uvedla newyorská skupina hájící práva médií Výbor na ochranu novinářů.