Poslední televizní předvolební debata se musela obejít bez Camerona

Londýn - Dnešní poslední televizní debata šéfů britských politických stran před parlamentními volbami 7. května vyzněla jako kritika premiéra a šéfa Konzervativní strany Davida Camerona za to, že se debaty odmítl zúčastnit. Z lídrů pěti opozičních stran podle bleskového průzkumu ústavu Survation a Daily Mirror vyhrál u diváků předseda labouristů Ed Miliband.

Účastníci předvolebního klání se v přímém televizním přenosu přeli ohledně vyzbrojování, přistěhovalectví, EU a řady dalších otázek, ale u odsouzení Cameronovy nepřítomnosti byli zajedno. Podle Milibanda se Cameron vyhnul zhodnocení svých výsledků v čele vlády, předseda nacionalistické a protievropské strany UKIP Nigel Farage to označil za Cameronovu „velkou ostudu“.

Předvolební průzkumy zatím většinou ukazují, že obě největší strany, Cameronovi konzervativci a opoziční labouristé, mají šanci získat zhruba stejné množství hlasů. To by znamenalo, že ani jedna z nich by neměla ve sněmovně většinu, a tedy ani šanci sestavit jednobarevnou vládu. Převažuje přesvědčení, že volby budou jedny z nejméně předvídatelných v poválečné historii Británie.