Japonské dilema: vláda jádro potřebuje, lidé se ho bojí

Tokio – Atomové elektrárny v Japonsku byly kdysi pilířem tamní extrémně náročné energetiky. Až třetinu spotřeby zajišťovaly právě jaderné reaktory – než přišla pohroma jménem Fukušima. Stín katastrofy preventivně utlumil provoz jaderných elektráren na minimum. V provozu je nyní jediný reaktor, soud navíc před několika dny kvůli stížnostem odmítl znovu zprovoznit dva v Takahamě. Kvůli drahým účtům za dovoz přitom vláda tlačí na jaderný restart.

Pro běžné Japonce je fukušimská havárie po tsunami v roce 2011 dál silným mementem. Důkazem je poslední bouře nevole nad záměrem obnovit výrobu ve dvou takahamských reaktorech. Obyvatelé sepsali petici, ve které se obávají jádra kvůli častému zemětřesení. Vláda by podle nich měla předcházet scénářům podobným Fukušimě.

„Musíme se na to dívat jako poučení krizí ve Fukušimě. Zavřené by měly zůstat nejen reaktory 3 a 4 v Takahamě, ale také všechna nukleární zařízení v zemi,“ tvrdí právní zástupce občanských aktivistů Jujči Kaido.

Jaderná elektrárna v Takahamě
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Vláda se po čtyřech letech od havárie co nejrychleji snaží uvést do provozu desítky reaktorů po celé zemi. Soudní verdikt se pro ni přitom může stát nechtěným precedentem. Premiér Šinzó Abé opakovaně uvedl, že tlumení jádra nijak nepomáhá japonské ekonomice, protože země musí elektřinu dovážet draze ze zahraničí. Cena energie proto v zemi stoupla o 14 procent.

Při silném zemětřesení a následné přívalové vlně tsunami, které Japonsko postihly v březnu 2011, se ve fukušimské elektrárně roztavila jádra tří reaktorů. Od té doby se zařízení potýká s problémy, především s úniky radioaktivní vody, která je skladována v nádržích poté, co byla použita k ochlazení reaktorů.

Protest proti obnovení reaktorů v prefektuře Fukuj
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Naposledy se tak stalo minulou neděli. Podle informací Tepco zaznamenaly senzory, které sledují odtokovou strouhu, až sedmdesátiprocentní zvýšení radioaktivity, než je v už tak dost zamořeném komplexu elektrárny.

Nouzová inspekce nádrží uchovávajících radioaktivní vodu z elektrárny nezaznamenala podle Tepco žádné další abnormality. Odpadní strouha ale byla uzavřena, aby se radioaktivní voda nedostávala do Tichého oceánu. Zatím není jasné, co nárůst zamoření vody, který v průběhu dne klesal, způsobilo, dodali představitelé firmy.

Japonské jaderné dilema (zdroj: ČT24)
Vydáno pod