Rok od únosu nigerijských školaček: Dělá se pro ně dost?

Abuja - Desítky dívek, které i rok po únosu v Nigérii zadržují islamisté ze skupiny Boko Haram, jsou naživu. Uvedla to BBC s odkazem na svědky, kteří děvčata viděli na severovýchodě země. Radikálové unesli na tři stovky školaček ze střední školy v Chiboku přesně před rokem. Šesti desítkám z nich se podařilo ze zajetí uprchnout, 219 dívek se ale dodnes pohřešuje. Bezpečnostní složky teroristy z oblasti vytlačily, stopa dívek současně s tím ale zmizela a nebyly o nich dosud žádné informace.

Loňský únos děvčat vyvolal rozhořčené reakce na celém světě a řada zemí, jako USA nebo Čína, slíbila, že je pomůže najít. Dosud se to ovšem nepodařilo. Nepomohla ani masivní kampaň Vraťte nám naše dívky na Twitteru, do níž se zapojila například americká první dáma Michelle Obamová nebo nositelka Nobelovy ceny za mír Malala Júsufzaiová. Účastníci kampaně kritizují především nigerijskou vládu, že toho pro nalezení dívek a likvidaci milicí Boko Haram dělá příliš málo. Nicméně BBC cituje jistou ženu, která prý více než padesátku pohřešovaných školaček spatřila před třemi týdny nedaleko Gwozy na severovýchodě země. Džihádisté tvrdí, že dívky konvertovaly k islámu a byly provdány.

Vzpomínkové akce na dívky unesené 14. dubna 2014 se dnes budou konat po celém světě. Nigerijskou metropolí projde procesí 219 děvčat, z nichž každá má reprezentovat jednu z pohřešovaných. Podobné pochody se uskuteční i v Londýně nebo Washingtonu.

Dívky z Chiboku unesli islamisté přesně před rokem
Zdroj: ČT24

Malala napsala děvčatům otevřený dopis

Malala v pondělí zveřejnila otevřený dopis dívkám - svým 'statečným sestrám'. „Podobně jako vy jsem se i já stala terčem ozbrojenců, kteří nechtěli, aby dívky chodily do školy,“ píše a vyzývá nigerijskou vládu a světové společenství, aby pro záchranu děvčat dělalo více. „Vězte, že jednoho dne vaše utrpení skončí, opět se shledáte se svými rodinami a přáteli a znovu dostanete příležitost dokončit vzdělání, o něž jste tak odvážně usilovaly. Těším se na den, kdy budu moci každou z vás obejmout, modlit se s vámi a slavit vaši svobodu s vašimi rodinami. Do té doby zůstaňte silné a nikdy neztrácejte naději. Jste moje hrdinky,“ uzavírá Malala.

Esther, matka jedné z unesených dívek:
„V noci se někdy budím a modlím se, aby nám Bůh děvčata vrátil. Kdykoliv chci jíst, bleskne mi hlavou: Jestlipak už jedla i moje holčička?“

Dětský fond Organizace spojených národů (UNICEF) ve své pondělní zprávě upozorňuje, že únosy obyvatel jsou běžnou praktikou islamistů, kteří při boji proti centrální vládě zabili už přes 14 tisíc lidí. UNICEF odhaduje, že v Nigérii muselo kvůli konfliktu s radikálním islamistickým hnutím Boko Haram opustit své domovy už na 800 000 dětí, což je proti loňsku dvojnásobek. Od ledna 2012 do loňského prosince bylo zničeno či vážně poškozeno na 300 škol a zavražděno bylo 196 učitelů a 314 školáků.

Před rokem unesli přes 200 nigerijských školaček (zdroj: ČT24)

Také Amnesty International (AI) ve své úterní zprávě píše, že dívky z Chiboku tvoří jen malou část unesených. Zpráva vychází ze dvou stovek svědectví – včetně 28 žen a dívek, jimž se ze zajetí islamistů podařilo uprchnout. Ozbrojenci z Boko Haram podle AI od začátku loňského roku unesli kolem dvou tisíc žen a dívek, z nichž udělali kuchařky, sexuální otrokyně a bojovnice.

Zajatkyně jsou sexuálně zneužívány a musejí násilně uzavírat manželství

Ze spárů Boko Haram se podaří uprchnout jen několika málo štastným - mezi nimi je i Aisha. Když ji spolu s její sestrou zajali, bylo jí 19. I její slova potvrzují brutální metody nigerijských extremistů. „Ty dívky cvičí, jak střílet. Já byla mezi nimi. Taky mě učili, jak zacházet s bombami a útočit na vesnice. Říkali nám, jak útočí na lidi, jak vraždí ty, kteří nevyznávají jejich víru,“ říká.

Podle dalších výpovědí žen a dívek, jimž se ze zajetí podařilo uniknout, se většina případů sexuálního zneužití a znásilnění odehrává v rámci vynucených manželství. Boko Haram v případě dívek neuznává žádnou nejnižší věkovou hranici pro uzavření sňatku. Když si jedna 17letá zajatkyně stěžovala, že je pro manželství příliš mladá, místní velitel ukázal na svou pětiletou dceru a řekl: „Když se ona provdala loni a už jenom čeká na pubertu, aby byla zbavena panenství, jak můžeš ty ve svém věku být na manželství příliš mladá?!?“

Jiná dívka byla v patnácti donucena provdat se za jiného velitele Boko Haram. K pohlavnímu styku ji donutil pod pohrůžkou, že ji zastřelí, pokud bude křičet. „Znásilňoval mě každou noc. Nikdy předtím jsem neměla pohlavní styk a velmi to bolelo. Krvácela jsem,“ vzpomíná dívka. Jiná unikla jen proto, že předstírala bolesti břicha. Povstalci se lekli, aby neměla AIDS, a poslali ji do nemocnice. V ten moment se jí podařilo utéct. BBC také přináší i příběh tří dívek z Chiboku, které uprchly z auta, když je džihádisté převáželi.

Nový prezident nemůže slíbit nalezení dívek z Chiboku

Nově zvolený nigerijský prezident Muhammadu Buhari dnes přiznal, že nalezení školaček z Chiboku nemůže slíbit. „Říkám ale všem rodičům, rodinám a přátelům těchto dětí, že moje vláda udělá vše, co je v její moci, aby je přivedla domů,“ dodal Buhari, který se funkce ujme v květnu.

Jeho přístup kontrastuje s postojem odcházejícího prezidenta Goodlucka Jonathana, pro něhož nalezení dívek zpočátku zjevně nebylo prioritou, i když obecně sliboval, že dívky budou nalezeny. Jonathan byl poražen v prezidentských volbách 28. března. Nigerijská armáda loni tvrdila, že ví, kde dívky jsou, ale vojenská operace na jejich záchranu by prý ohrozila jejich životy.