Třetí republikán chce do Bílého domu, do primárek půjde Marco Rubio

Washington – Americký senátor Marco Rubio, který v horní komoře Kongresu zastupuje Floridu a Republikánskou stranu, se chce za dva roky stát novým prezidentem Spojených států. Kandidaturu oznámil v pondělí večer místního času v Miami (v noci na úterý SELČ). Slíbil, že v případě zvolení zajistí Američanům století plné prosperity a svobody.

Marco Rubio, potomek kubánských přistěhovalců, svou účast v boji o Bílý dům oznámil den poté, co stejný úmysl oficiálně vyhlásila bývalá první dáma a exministryně zahraničí USA Hillary Clintonová. Rubio by chtěl prosadit rozsáhlou imigrační reformu a zastavit diplomatické sbližování mezi Washingtonem a Havanou, které vyvrcholilo minulý týden setkáním prezidentů Baracka Obamy a Raúla Castra. Je přesvědčen, že Spojeným státům přinese období prosperity, ze které se budou těšit další generace. „Pokud ale prohrajeme, budou první generací Američanů, která zdědí zemi v horším stavu, než v jakém byla zanechána jejich rodičům,“ řekl.

Podle pozorovatelů má floridský senátor šanci oslovit voliče z rodin latinskoamerického původu i výrazně konzervativně orientované voliče. Miamský rodák požaduje rozsáhlou imigrační reformu a ostře odmítá diplomatické sbližování mezi Washingtonem a Havanou. Podle kritiků je na prezidentskou funkci stále ještě poněkud mladý. Rubiovi je však 43 let, v době voleb mu bude 45 – tedy pouze o dva roky méně, než bylo v době zvolení Baracku Obamovi a více než Johnu F. Kennedymu a Theodoru Rooseveltovi.

Kandidát Rubio - Hispánec, který chce měnit imigrační politiku (zdroj: ČT24)

Zatímco však Hillary Clintonová je zatím nejvýraznější a favorizovanou uchazečkou o prezidentský post z demokratického tábora, Rubio je pouze jedním z mnoha republikánů, kteří by chtěli po volbách, které proběhnou na podzim 2016, vystřídat v Oválné pracovně Baracka Obamu.

Zatím svoji kandidaturu v republikánských primárkách oficiálně vyhlásili senátoři Rand Paul a Ted Cruz. Ambice stát se americkým prezidentem dávají najevo i další: Bývalý floridský guvernér Jeb Bush či současný wisconsinský guvernér Scott Walker. O kandidatuře uvažuje i neurochirurg Ben Carson, kterého podporuje radikální konzervativní hnutí Tea Party. Podle CNN se chystá 4. května učinit závažné prohlášení. „Chystá oznámení. Stále je ale v sondážní fázi, rozhodnutí ještě neučinil,“ uvedla Carsonova mluvčí Deana Bassová.

Vydáno pod