Krym přišel o iluze, ani rok po anexi se prosperita nedostavila

Sevastopol - Krym se po nedávných pompézních oslavách ročního výročí připojení k Ruské federaci probouzí do tvrdé reality. Rozkvět, který mu Moskva slibovala, zatím nepřichází. Přestože na poloostrov tečou z Ruska milionové investice, problémy obyvatel spíš narůstají.

Podle plánů Kremlu se má stát Krym vizitkou současného Ruska. Moskva bez ohledu na nepříznivou hospodářskou situaci posílá na poloostrov obrovské sumy; v příštích pěti letech se má jednat až o 30 miliard dolarů. Krym se má zbavit energetické závislosti na Ukrajině i odstranit problém s nedostatkem vody.

Voda je na Krymu letitým problémem a letošní rok má být mimořádně složitý - vody má být ještě méně než dřív. Ukrajina zastavila dodávky vody z Dněpru do severního krymského kanálu, což je pro zemědělce velká rána. Je běžné, že dodávky vody domácnostem jsou omezené, v určitých hodinách neteče vůbec. Málo je pitné vody, natož užitkové.

Značná část (více než 80 procent vody) byla používána pro zavlažování rýžových polí. Sergej Tur po sklizni raději neorá, nechá na poli slámu, aby udržel co nejvíce vláhy. Na Krymu sice naplňují vodní nádrže, jenže ty za velkého sucha nestačí. „Mnoho rodin přichází na mizinu, nemohou vyžít, protože nemají možnost pěstovat zeleninu. Každý se snaží hledat vodu,“ říká místní rolník.

Krym se dlouhodobě potýká s nedostatkem vody
Zdroj: ČT24

Rostoucí platy přemohla inflace

Slibovaná prosperita ani po roce na Krym nedorazila. Nárůst platů a penzí pohltila inflace a pro místní je příliš draho. „Především zmizely iluze, že připojení k Rusku nám přinese velmi rychlé zvýšení životní úrovně, že se budeme mít přímo výborně a velkolepě. Takové naděje se samozřejmě nenaplnily,“ komentuje situaci politolog Simferopolské univerzity Dmitrij Omelčuk.

Rozkvět má čekat i silnou vojenskou posádku v Sevastopolu. Moskva chce na Krymu vojenskou přítomnost posílit, mluví se i o jaderných zbraních. Chloubou ruského vojenského námořnictva má být moderní Černomořská flotila, do Sevastopolu mají dorazit nová plavidla včetně ponorek.

Plánovaný most mezi Krymem a pevninským Ruskem
Zdroj: ČT24

Běžné lidi ale více trápí, že stále není spojení s ruskou pevninou. Most má být postaven až v roce 2018. Vládní zakázku za v přepočtu téměř 200 miliard korun získal Arkadij Rotenberg, blízký přítel Vladimira Putina.

Krymské vystřízlivění: Prosperita se po anexi nedostavila (zdroj: ČT24)