Prostořeká pianistka zahrála na nekorektní notu

Toronto – Symfonický orchestr v Torontu zrušil plánovaný koncert pianistky Valentiny Lysycy. Důvodem je její vyjadřování na sociálních sítích. Umělkyně ve svých protiukrajinských příspěvcích prý šíří nenávist. Podle zástupců občanských sdružení ale podobné případy mohou vést umělce z jiných odborů k autocenzuře. Sama pianistka považuje své komentáře za nadsázku.

Pianistka Valentina Lysyca, etnická Ruska narozená na Ukrajině, svými variacemi klasických skladeb ohromila internet. Její videa na serveru YouTube nasbírala miliony zhlédnutí. Internet v jejím případě znamenal úspěch, ale také komplikace. Stačilo k tomu pár rezolutních názorů na sociálních sítích.

Lysyca v nich například přirovnává současnou ukrajinskou vládu k nacistům a nebojí se ani pejorativ. „Milí uvědomělí Ukrajinci: Nikdy vám nepřestanu připomínat, že jste psí exkrementy. Děkuji za pozornost,“ uvádí Lysyca v jednom příspěvku.

Své hudební umění už předvedla například v Carnegie Hall, Royal Albert Hall a letos v únoru také divákům v Praze. V kanadském Torontu má ale dveře do sálu zatím zavřené. Tamní symfonický orchestr zareagoval na stovky stížnosti kvůli komentářům Lysycy. „Jako jedna z nejdůležitějších kulturních institucí v Kanadě musíme být prostorem pro nejlepší umělecké výkony, nikoliv pro názory, které mnozí mají za velmi urážlivé a útočné,“  zdůvodnil šéf orchestru Jeff Melanson.

Valentina Lysyca pro televizi RT:

„Měla jsem vystoupit s torontskou symfonií před vyprodaným sálem a hrát Rachmaninovy koncerty, ne mluvit o politice. Přesto mě utišili kvůli něčemu, co jsem napsala na Twitteru.“

Kanadská kulturní scéna se kvůli kauze štěpí. Mnozí umělci rozhodnutí symfonie vítají. Ve vážné hudbě prý není pro politiku místo. Orchestr v Calgary, se kterým má Lysyca hrát v červnu, naopak oznámil, že respektuje svobodu projevu a koncert rozhodně rušit nebude.

Kauza Lysyca: Tření kolem politiky a umění (zdroj: ČT24)
Vydáno pod