Policista, který zastřelil neozbrojeného muže, byl obviněn z vraždy

North Charleston (USA) – Spojenými státy otřáslo chladnokrevné zabití neozbrojeného černocha bělošským policistou ve městě North Charleston v Jižní Karolíně. O víkendu vypálil na padesátiletého utíkajícího muže osm ran po incidentu, který vypukl po běžné dopravní kontrole kvůli nefunkčnímu světlometu. Jeho počínání odhalují záběry, které natočil náhodný svědek. Policista byl v úterý obviněn z vraždy, podle stanice CNN mu hrozí doživotí nebo i trest smrti, agentura AP udává až 30 let vězení. Následně přišel také o místo.

Policista Michael Slager podle videozáznamu natočeného náhodným kolemjdoucím opakovaně střelil prchajícího Waltera Scotta do zad, neboť padesátiletý černoch chtěl utéci a nereagoval na jeho výzvu k zastavení. Předtím se jej policista snažil ochromit paralyzérem. Po výstřelech, po kterých se Scott bezvládně skácel k zemi, mu Slager nasadil pouta a pak teprve zavolal vysílačkou pomoc.

Ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že se tímto případem bude zabývat americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI). Podle starosty Keitha Summeye učinil policista špatné rozhodnutí, za které musí nést následky. „Když uděláte špatné rozhodnutí, nezáleží na tom, zda jste policista nebo běžný občan,“ prohlásil Summey. Rodina oběti již ohlásila, že policejní oddělení zažaluje.

Sobotní incident původně začal jako běžná silniční kontrola, neboť si policie všimla nefunkčního brzdového světla. Podle Stewarta je možné, že Scott se snažil před policistou utéct kvůli dluhu na výživném, za který v Jižní Karolíně hrozí vězení, dokud pohledávka není splacena. Také řekl, že Scott měl čtyři děti, byl zasnoubený, v minulosti sloužil u pobřežní stráže a v trestním rejstříku neměl žádný záznam o násilných činech.

Dosud nebyli policisté za smrt černochů obviněni

Scottova rodina poděkovala autorovi videa, bez nějž by podle ní nebylo jisté, zda by se blízcí dozvěděli pravdu o této události. Právní zástupce rodiny Chris Stewart označil kolemjdoucího, který záznam pořídil, za hrdinu. „Byl to tragický den pro všechny. Jsem si jistý, že rodina zesnulého prožívá smutek kvůli smrti milovaného člověka. Je špatné, když se ve zprávách dozvíte takovou novinku,“ vyjádřil soustrast šéf policie v North Charlestonu Eddie Driggers. 

USA loni zažívaly masové nepokoje poté, co se poroty rozhodly neobvinit policisty, kteří ve Fergusonu ve státě Missouri a v New Yorku ve sporných případech taktéž usmrtili neozbrojené černochy. Černošská menšina v USA obviňovala bělošské policisty z diskriminace a přílišného používání násilí, kvůli čemuž případy šetřilo i federální ministerstvo spravedlnosti. To se bude angažovat i ve Slagerově kauze.

Vydáno pod