Ruští hackeři prý loni pronikli až do Bílého domu

Washington - Ruští hackeři se loni dostali skrze internetové stránky Bílého domu k neveřejným informacím o programu prezidenta Baracka Obamy. Uvedla to televizní stanice CNN s odvoláním na nejmenované americké představitele. Počítačoví piráti kromě sídla prezidenta napadli i servery amerického ministerstva zahraničí, k tajným dokumentům ale prý přístup nezískali.

Kybernetický útok se měl loni odehrát ve dvou krocích. Hackeři se nejprve dostali na servery ministerstva zahraničí, kde ovládli e-mailovou schránku, jejímž prostřednictvím pak pomocí takzvaného phishingu pronikli na stránky Bílého domu. Zde pak měli získat některé neveřejné informace týkající se například Obamova denního rozvrhu.

Prezidentův bezpečnostní poradce Ben Rhodes uvedl, že hackeři se nedostali k informacím vedeným jako tajné. "Vloni jsme zaznamenali jeden kybernetický útok. Některé systémy zůstaly nedotčené, učinili jsme opatření k lepšímu zabezpečené počítačové sítě. Kybernetický útok může přijít kdykoli. Nebavíme se o původu útoků, spíš se snažíme jim předcházet, upřesnil Rhodes.

Mluvčí Bílého domu Mark Stroh sdělil, že CNN přinesla zprávu o útoku z loňského roku a nemůže potvrdit, zda za ním skutečně stáli Rusové. Podle šéfa amerických tajných služeb Jamese Clappera se americké federální úřady stávají terči podobných útoků ze zahraničí překvapivě často. „Číňani a další se tolikrát nabourali do našich systémů a stačilo jim k tomu, že předstírali, že jsou někdo jiný, požádali o přístup a dostali ho,“ prohlásil Clapper.

Phishing je velmi rozšířená podvodná technika získávání citlivých informací pomocí rozesílání e-mailů, v nichž je uživatel vyzván k zadání osobních údajů na stránky věrně simulující podobu známých existujících stránek.