Turecké úřady zablokovaly Facebook i Youtube

Ankara - Turecké úřady dnes po rozhodnutí soudu zablokovaly přístup k internetovým sociálním sítím Twitter a Facebook a k serveru YouTube, protože se na nich dříve objevily fotografie prokurátora zajatého levicovými extremisty. Turecko tak reagovalo na odmítnutí operátorů kontroverzní snímky odstranit. Twitter se ale nakonec požadavku podřídil a turecké úřady jeho provoz opět obnovují.

Státního zástupce Mehmeta Selima Kiraze zajali dva ozbrojení členové zakázané marxistické Revoluční strany pro lidové osvobození (DHKP-C) 31. března. Poté ho několik hodin drželi jako rukojmí v budově istanbulského soudu, než je policie při záchranné akci zastřelila. Kiraz byl smrtelně zraněn a zemřel po převozu do nemocnice.

Tradice v omezování sociálních sítí

Turecko se omezování internetu dopouští poměrně často. Loni v březnu zablokovalo přístup k Twitteru a YouTube. Podle dřívějšího vyjádření tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana jsou sociální sítě zhoubné, protože slouží k vyvolávání nepokojů v zemi.

Erdogan ještě jako premiér pohrozil, že zakáže všechny tyto sítě v zemi. Naopak tehdejší prezident rozhodnutí kritizoval stejně jako Evropská unie nebo Spojené státy americké. Bílý dům při té příležitosti vydal prohlášení, podle něhož je omezení sociální sítě nejen nebezpečné pro demokracii, ale i pro dodržování všeobecných lidských práv.

Turecký soud po několika dnech od zákazu nařídil ukončit blokádu sociální sítě Twitter. O YouTube pak definitivně rozhodl ústavní soud až v květnu, rovněž zákaz zrušil. I když i soudy nižší instance tvrdily, že má zákaz skončit, turecké úřady verdikty nerespektovaly, protože podle nich ze serveru nezmizela část „závadného obsahu“. Důvodem vládního bojkotu totiž bylo, že se tu objevily a šířily audionahrávky údajně dokazující korupci mezi premiérovými blízkými spolupracovníky, a to v době před volbami.