Mezi pěti podezřelými po útoku v Keni je i strážce z univerzity

Policie v Keni zadržela pět podezřelých kvůli útoku na univerzitu ve městě Garissa. Tři z nich měli koordinovat teroristický čin, jeden měl být strážcem na univerzitě. Islamisté z hnutí Šabáb při čtvrtečním masakru zabili skoro 150 lidí, převážně studentů. Milice Šabáb pak pohrozily dalšími útoky v zemi. Teroristickou akci zřejmě zorganizoval muž, který ve městě vedl islámskou náboženskou školu a pak se přidal k bojovníkům v Somálsku.

Příslušníci hnutí Šabáb útočili na univerzitě patnáct hodin, nakonec se radikálové většinou odpálili vestami s trhavinou. Nová bilance hovoří o tom, že mrtvých je 148, tedy ještě o jednoho více. Keňský ministr vnitra řekl, že se jim ale podařilo zadržet pět podezřelých v souvislosti s útokem. „Tři z nich byli koordinátoři akce, kteří se snažili uprchnout do Somálska. Dva byli zadrženi v areálu univerzity,“ doplnila mluvčí ministerstva vnitra. Ze zadržených v areálu je jeden Tanzanec, který se ukrýval a měl mít u sebe granáty. „Druhým je strážce univerzity a útočníkům pomáhal,“ řekla mluvčí. Našel se u nich údajně materiál, jaký používají radikálové. Při jejich výslechu chce policie zjistit, kdo masakr na univerzitě organizoval a kde se připravují další teroristické akce. „Operace dál pokračuje,“ dodal ministr vnitra Joseph Nkaissery.

Podle dřívějších informací keňských úřadů zosnoval zabíjení na univerzitě zhruba pětatřicetiletý Mohamed Kuno, který do roku 2007 vedl v Garisse islámskou náboženskou školu. Poté odešel do Somálska, kde se připojil k tamějším islamistům. Úřady vypsaly za informace vedoucí k jeho zadržení odměnu ve výši 20 milionů keňských šilinků (v přepočtu 5,5 milionu Kč). Útok byl namířen hlavně proti křesťanům, během velkopáteční liturgie papež František vzdal úctu všem obětem. Hnutí Šabáb ale pohrozilo dalšími útoky ještě během Velikonoc. „Žádná prevence ani bezpečnostní opatření vám nezaručí bezpečí, nezmaří nový útok a nepředejde dalšímu krveprolití ve vašich městech,“ uvedlo v prohlášení adresovaném keňské veřejnosti.

Vyšetřování masakru v Keni, policie zadržela pět lidí (zdroj: ČT24)

Nejkrvavější teroristický útok v Keni, pracuje se na bezpečnosti

Útok na univerzitu v Garisse je nejkrvavějším teroristickým činem, který Šabáb v Keni spáchal. Ve smutné bilanci tak předčil i útok na nákupní středisko Westgate v Nairobi, při němž v září 2013 zahynulo nejméně 67 lidí. Vůbec největší atentát v keňských dějinách má ale na svědomí teroristická organizace Al-Káida, k níž se Šabáb rovněž hlásí. Při tehdejším bombovém útoku na americké velvyslanectví v Nairobi zahynulo v roce 1998 přes 200 lidí. Během čtvrtečního útoku bylo zabito 148 lidí. „Jsme pořád ještě v šoku. Je neuvěřitelné, jak velké množství lidí zemřelo. Myslím, že vláda udělá všechno proto, aby všechny pachatele dopadla a zabránila dalším takovým útokům,“ uvedl jeden z místních obyvatel.  

Keňský prezident Uhuru Kenyatta řekl, že Keňa nemá dostatek bezpečnostního personálu. Nařídil proto policii urychlit výcvik deseti tisíc nováčků. Zajištění bezpečnosti bylo kritizováno z toho hlediska, že bezpečnostní složky měly mít k dispozici informace o plánovaném útoku, přesto v univerzitním areálu byli jenom dva strážci. Keňský list The Daily Nation však dnes napsal, že univerzity a školy byly před hrozícím nebezpečím včas varovány. Nairobská univerzita prý své studenty informovala o hrozbě už 25. března a požádala je, aby byli opatrní. 

Kenyatta zároveň slíbil, že jeho země na útok odpoví nejtvrdším možným způsobem. Dodal, že ti, kteří plánují teroristické činy v Keni jsou „hluboce zakořenění“ do keňské společnosti, což boj proti terorismu komplikuje. Tvrdil, že „bezskrupulózní imámové“ otevřeně radikalizují muslimy v náboženských školách a mešitách.

Znalost koránu mohla pomoci, studentka předstírala i mrtvou

Ozbrojenci přepadli univerzitní kampus za svítání. Nejdřív bezhlavě stříleli po spících studentech na koleji. „Vešli do pokoje a každého, kdo tam byl, zavraždili. Někteří mrtví byli na posteli, jiní pod postelemi,“ přiblížil jeden ze záchranářů Maurice Ogoye. Radikálové ale vybírali i podle víry. Kdo znal korán, toho ušetřili. Zabíjeli hlavně křesťany. „Ptali se nás na části z koránu. Kdo znal správnou odpověď, toho nechali jít. Kdo odpověděl špatně, toho na místě zastřelili,“ popsala jedna ze studentek Daisy Achiengová.

Některým se podařilo před útočníky schovat. Dnes se třeba v komplexu našla živá devatenáctiletá Cynthia Charotichová, kterou zdravotníci převezli do nemocnice. Řekla, že se ukryla ve skříni a naházela na sebe šatstvo. Nevyšla ven, ani když někteří z jejích kolegů uposlechli střelce a opustili své skrýše. Podobnou metodu podle CNN zkusila i Hellen Titusová, po hodině ji ale objevili. Byla odvedena do společenské místnosti. Před zastřelením se zachránila tím, že předstírala mrtvou. Ušpinila se navíc krví, aby vypadala přesvědčivěji. Nakonec ji přeskočili.