Donbas má opět na důchody. Vyplácí je ale v rublech

Donbas – Na východě Ukrajiny je po několika měsících opět na důchody. Penzisté sice přišli na úřady s ukrajinskými pasy, ale svou penzi dostali vyplacenou v ruských rublech. V případě Luhansku pro změnu v dolarech. Povstalci tvrdí, že peníze jsou z daní, které platí místní podnikatelé. Kyjev je ale přesvědčen, že pocházejí z Ruska.

Lidé se sice důchodů dočkali, nicméně i tak mají v peněžence méně než před válkou. K tomu je třeba ještě připočítat inflaci, kterou se nedaří dostat pod kontrolu a v jejímž důsledku neustále rostou ceny potravin. Penzisté tak mají méně peněz, za které koupí méně jídla. Přesto jsou alespoň za to málo rádi a kde povstalecké úřady na důchody vzaly, je nezajímá.

Vůdci samozvaných republik tvrdí, že penze vyplácí z daní od místních podnikatelů. „Od vedení republiky jsme dostali pokyn. Chováme se podle toho. Všichni penzisté, kteří jsou zaregistrování v našem fondu, dostanou plné penze,“ prohlásila viceministryně financí samozvané doněcké republiky Oksana Taranová.

Lidé v Donbasu dostávají důchody v rublech (zdroj: ČT24)

Kyjev přestal posílat sociální dávky do Donbasu už loni v listopadu, takže je přesvědčen, že důchody pro místní penzisty přišly z Moskvy. Ta se ale podle vlastních slov omezuje pouze na humanitární pomoc. Zatím poslední konvoj dorazil na východ Ukrajiny ve čtvrtek.

Donbas: Stažení tanků z fronty prý na obzoru, role Rusů se mění

Obyvatelé Donbasu vedle hladu ohrožují i tisíce min rozesetých po místech, kde se bojovalo. Například v okolí jednoho ze symbolů války - doněckého letiště. Do oblasti se během jednoho z klidnějších dní vydali pozorovatelé OBSE. „Situace, kterou tady dnes vidíme, je taková, jaká by měla být. Obě strany chápou, že střelba musí být zastavena,“ prohlásil zástupce šéfa mise OBSE na Ukrajině Alexander Hug. Nicméně každodenní palba podél bojové linie stále odsouvá mír dál a dál.