Svět zachraňuje památky, do hry znovu vstoupí i Monuments Men

Damašek/Bagdád - Americká armáda cvičí tým archeologů, které vyšle do válečné zóny. Projekt Monuments Men oživila kvůli neudržitelné situaci v Iráku a Sýrii, odkud památky nedozírné hodnoty mizí po tisících. Do boje proti rabování a černému trhu se vedle Monuments Men, mužů, kteří měli za úkol během druhé světové války i po ní zachraňovat památky, a jejichž příběh byl i zfilmován, zapojily i Evropské a blízkovýchodní země.

Videa ničení prastarých památek mají šokovat, ve skutečnosti ale zakrývají největší archeologickou loupež od druhé světové války. Islámský stát vytvořil systém, který pašuje předměty nedozírné ceny ze Sýrie a Iráku přes Turecko a Libanon. Po ukradení většiny malých artefaktů začaly z Iráku a Sýrie mizet i velké často několikatunové památky. Černý trh přináší islamistům obrovské zisky, třeba sarkofág může vyjít na 1,5 milionu dolarů.

Vzácné památky mizí ve velkém, je třeba zakročit, shodují se státy

„Počet předmětů, které v Libanonu zabavíme a vracíme, kam patří, se pohybuje ve stovkách. Když přidáme i mince, mluvíme o tisících,“ uvedl Assád Seif, ředitel libanonského Úřadu pro památky. Jak potvrzují místní prodejci starožitností, většina překupníků pochází z milionové komunity syrských uprchlíků v zemi.

A kam ukradené předměty putují? Většinou přes bejrútský přístav do zámoří a končí ve sbírkách bohatých kupců v Perském zálivu, Americe nebo v Západní Evropě. Nejlépe jsou dnes památky nedozírné hodnoty paradoxně nejlépe chráněné v muzejích jako je Louvre, kam je v předminulém století navezli kolonisti.

Počet zabavených památek stále roste a libanonské úřady proto začaly svou práci koordinovat s protějšky v Damašku a Bagdádu. „Založili jsme společnou mezinárodní komisi. Ta má za úkol dostat památky tam, odkud je ukradli,“ uvedl Assád Seif, ředitel libanonského Úřadu pro památky. „Irácká vláda průběžně doplňuje seznam ukradených předmětů a posílá nám ho. My pak víme, po čem pátrat,“ říká Nádir Sikláwí, šéf vykopávek pro jižní Libanon.

Proti zlodějům památek zakročí svět společně (zdroj: ČT24)

Památky v místech kontrolovaných islamisty nemá kdo chránit

Na územích ovládaných islamisty nemá kdo rabování muzeí a vykopávek zabránit. Tím spíš, že ho buď provádějí přímo členové Islámského státu nebo místní lupiči, kteří extremistům odvádějí 20procentní daň. Na Západě i v Perském zálivu se jen loni ilegálně prodalo památek za 100 milionů dolarů. „Na dobytých územích útočí na muzea. Co nezničí, to pak prodávají na černém trhu, který se v těch oblastech stal opravdu obrovským,“ říká Moha Ennaji, tuniský expert na islámský extremismus.

Minulý měsíc zakázala Rada bezpečnosti OSN veškerý obchod se starožitnostmi z Iráku a Sýrie. Boj proti pašování uloupených památek vyhlásila také trojice zemí, kam jich velká část směřuje - Spojené státy, Británie a Německo. Připravují přísnější zákony nejen proti pašerákům ale i proti galeristům a aukčním síním, které je prodávají. V sídle amerických speciálních jednotek Fort Bragg dokonce armáda obnovila projekt Monuments Men z druhé světové války. Zahájila výcvik 25 fyzicky zdatných archeologů ochotných pátrat po vzácných památkách i ve válečných zónách.