Po útoku islamistů na keňskou univerzitu zemřelo 147 lidí

Garissa – Útok islamistů na univerzitu ve východokeňském městě Garissa stál život 147 lidí. Keňské bezpečnostní síly už islamistické ozbrojence v první vlně zneškodnily - operace ale prý ještě není u konce. V oblastech u somálské hranice, kde k útoku došlo, úřady ve čtvrtek preventivně vyhlásily výjimečný stav. Vláda vypsala několikamilionovou odměnu na domnělého strůjce útoku - jednoho z vrchních představitelů hnutí Šabáb.

Odhady o počtu členů útočícího komanda se liší - jdou od pěti do deseti lidí. „Lidi jsme roztřídili a muslimy jsme propustili,“ řekl jeden z útočníků. Křesťany útočníci na místě vraždili nebo zadržovali. Útočníci podle ministerstva vnitra obsadili jednu ze čtyř budov. Ostatní policie evakuovala.

Keňský Červený kříž uvedl, že z obsazené budovy uniklo asi padesát lidí. „Probudil nás zvuk výstřelů, všichni začali utíkat o život,“ podotkl student John. „Běželi jsme dokonce nazí, neměli jsme čas zjišťovat, co se děje,“ uvedla další studentka.

Ozbrojenci kolem 4:30 SEČ napadli nejprve univerzitní mešitu. Na místo posléze dorazili policisté i vojáci, přestřelka mezi nimi a ozbrojenci trvala několik hodin. „Je těžké se dostat do areálu, protože někteří z útočníků jsou na střechách a střílí na nás, kdykoli se snažíme proniknout dovnitř,“ uvedl během akce zástupce policie.

Severní a východní oblasti Keni, které sousedí se Somálskem, jsou často dějištěm útoků islamistů ze somálské skupiny Šabáb napojené na Al-Káidu. Jde o odvetné akce za zapojení Keni do tažení proti skupině v Somálsku. Jen v Garisse už podle spolupracovníka ČT v Keni Jakuba Zahradníčka došlo k mnoha teroristickým útokům.

Dále například v roce 2013 zaútočili radikálové na nákupní centrum Westgate v metropoli Nairobi, tehdy zahynulo 67 lidí a 170 dalších bylo zraněno. Organizátora této akce v březnu zabil bezpilotní letoun americké armády. V letech 2012 až 2014 zahynulo při útocích milic Šabáb na keňském území podle policejních statistik 312 lidí, z toho jen v Garisse bylo 38 obětí.