Po potopení rybářské lodi u Kamčatky zahynuly desítky lidí

Moskva – U Kamčatky se potopila rybářská loď se 132 lidmi na palubě. Nejméně 54 z nich zahynulo, dalších patnáct je pohřešováno. Podle ruské agentury TASS zřejmě zůstali uvězněni ve vraku. Teplota vody v místě neštěstí je blízká nule, desítky lidí v ní proto zahynuly na podchlazení. Záchranné práce byly v 10:00 SELČ přerušeny, protože na místě nastoupila noc.

Stometrová rybářská loď se v Ochotském moři potopila ve dvě hodiny ráno. Důvod zatím není zcela jasný, podle zdroje agentury TASS z regionální vlády však pravděpodobně narazila do ledové kry a potopila se během 15 minut. „Druhá verze je, že rybáři vytahovali síť, kde bylo asi 70 tun ryb, což mohlo porušit stabilitu lodi a ta se mohla převrátit,“ uvedl Jindřich Vodička, kapitán dálné plavby. O tom hovořil i kamčatský ministr Sergej Chabarov, podle kterého bylo plavidlo zřejmě přetížené. Roli mohlo sehrát i špatné počasí, na místě totiž foukal silný vítr.

Co tragédii předcházelo, teď zkoumají experti. „Budeme zkoumat, jestli byla loď na moři legálně, podíváme se na dostupnost a množství záchranného vybavení. Taky prošetříme, jestli byl SOS signál vyslán včas,“ uvedla Jelena Barsuková, úřednice ministerstva dopravy pro Dálný východ.

Zachránit posádku potopené lodi se pokoušelo dalších 26 rybářských plavidel. „Pátrání obvykle probíhá tak, že nejzkušenější plavidlo se na místě snaží koordinovat činnosti ostatních plavidel,“ uvedl bývalý námořní důstojník obchodních lodí Ctirad Pacák. Podle něj je moře v místě nehody bouřlivé a vlny tam dosahují devíti metrů. Pátrací týmy záchranné práce kvůli tmě přerušily.

Ze 132 lidí, kteří byli na palubě, se podařilo najít 117 osob, 43 z nich však bylo mrtvých, později zemřelo dalších jedenáct. Podlehli většinou podchlazení v chladné vodě, její teplota je kolem nuly stupňů Celsia. Podle Pacáka může podchlazení oddálit izolovaná kombinéza, pokud však měla posádka pouze záchrannou vestu, v chladné vodě mohla přežít pouze několik minut. Na palubě potopeného plavidla bylo 78 Rusů. Zbývající členové posádky byli občané Barmy, Ukrajiny, Litvy a Vanuatu.