Rusko Polsku: Pomník ve Smolensku? Leda za uctění Rudé armády

V patové situaci se ocitla snaha Polska postavit v ruském Smolensku pomník, který uctí oběti letecké katastrofy z dubna 2010. Při ní zemřela část polské generality i prezident Lech Kaczyński. Moskva stavbu památníku podmiňuje revanší – a vybudováním pomníku rudoarmějců na krakovském hřbitově. Tento požadavek je ale pro Polsko nepřijatelný.

Na vybudování pomníku se obě země dohodly v roce 2011, což bylo vnímáno jako náznak zlepšování vzájemných vztahů. Rusům se však nelíbila údajně příliš velká rozloha pozemku, který měli poskytnout, a tak se původně předpokládaný termín předloňského dokončení odložil na neurčito.

K tématu se potom z jiné perspektivy vrátila Varšava minulý týden, když vojenský prokurátor oznámil, že z podílu na havárii obviní dva ruské dispečery. Moskva přitom již dříve uzavřela vyšetřování pádu letadla s tím, že odpovědnost nesou polští piloti a jejich nadřízení. Mezi oběma zeměmi jsou navíc v posledních měsících stále napjatější vztahy kvůli ruské přítomnosti na východoukrajnském bojišti.

Poradce prezidenta: Nepřípustný handl

Polský záměr uctít památku zesnulého prezidenta a stovky politiků a vojáků pomníkem nyní Moskva podmínila novým požadavkem. Ministr kultury oznámil polské velvyslankyni v Rusku, že památník bude stát jedině za podmínky, že Varšava na oplátku pomníkem na krakovském hřbitově uctí památku více než tisícovky rudoarmějců, kteří zemřeli během rusko-polské války ze začátku 20. let. Tehdy se bolševická velmoc snažila ovládnout bývalá podřízená území v Polsku, o něž přišla po vyhlášení jeho nezávislosti v roce 1918.

Návrh na vybudování rudoarmějského památníku již v minulosti označili někteří polští politici za provokaci a krakovská samospráva jej odmítla. Stejně reagují polské elity i dnes. „To je nemožné. Nelze připustit takový způsob jednání. Tyto dvě věci nejde směšovat,“ řekl dnes ve vysílání rozhlasové stanice Radio Zet ministr zahraničí Grzegorz Schetyna. Poradce prezidenta Bronislawa Komorowského Tomasz Nalencz zase označil ruskou podmínku za „nepřípustný handl“.