V čele Nigérie stane muslim Buhari, slibuje konec Boko Haram

Abuja – Prezidentem Nigérie bude opoziční politik a bývalý vůdce vojenské junty – muslim Muhammadu Buhari. Stávající prezident Goodluck Jonathan, který je křesťan, už uznal porážku a pogratuloval vítězi. V této největší a nejbohatší africké zemi je to vůbec poprvé, kdy opoziční kandidát ve volbách sesadil stávajícího prezidenta. Zemi ale teď může hrozit sektářské násilí.

Do ulic měst Kaduna a Kano vyšly tisíce lidí, aby oslavily Buhariho vítězství. Buhari získal podle agentury Reuters 15,4 milionu hlasů, současný prezident jen 13,3 milionu. Podle pozorovatelů proběhly volby v podstatě, jak měly, objevilo se ale několik obvinění z podvodu. Došlo rovněž na násilnosti.

Opozice hovoří o vítězství demokracie 

Jonathan kandidoval za Lidovou demokratickou stranu, která dosud vyhrála všechny volby od přechodu země k demokracii v roce 1999. Buhari stojí v čele opoziční koalice Všepokrokový kongres (APC). Podle mluvčího APC Laie Mohammeda jsou Nigerijci nyní „svědky historické události“. „Je to v Nigérii poprvé, co byla stávající vláda sesazena čistě demokratickými prostředky,“ uvedl. 

Za své priority Buhari prohlásil obnovení bezpečnosti v zemi, boj proti korupci a nekompromisní konec islamistických radikálů z Boko Haram.

  • O prezidentský úřad se ucházelo 14 kandidátů. Vedle hlavy země vybírali Nigerijci také 109 členů Senátu a 360 poslanců Národního shromáždění. 

V zemi panují obavy, že po oznámení výsledků vypuknou násilnosti jako po prezidentských volbách v roce 2011, kdy přišlo o život kolem tisíce lidí. „Lidé mají strach,“ potvrzuje podle agentury AFP obyvatelka města Kaduna Elizabeth Anthonyová. Násilí se předpokládá zvlášť v případě vítězství Buhariho. 

Kvůli bojům s radikály byly volby pro jistotu posunuty

Volby byly původně plánovány již na únor, ale kvůli špatné bezpečnostní situaci byly přeloženy na březen. Na bezpečnost dohlíželo 360 tisíc policistů. Radikální muslimské milice Boko Haram varovaly, že volby na severu země neumožní – nakonec se ale odehrálo jen několik incidentů, které si ve třech státech vyžádaly asi čtyři desítky mrtvých.   

  • Radikálové považují demokracii za zkaženou západní ideu a jejich vůdce Abubakar Shekau vyhrožoval smrtí těm, kdo se voleb zúčastní.

Místní islamisté, kteří čelí mezinárodní vojenské operaci, zabili od roku 2009 přes 14 tisíc lidí. Proti radikálům bojují kromě Nigerijců i tisíce vojáků z okolních afrických zemí.

Kdo je Muhammadu Buhari (72)?

  • Bývalý generál Buhari stál v čele země jako předseda Nejvyšší vojenské rady již v letech 1983–1985, kdy se k moci dostal vojenským pučem.
  • Letošní volby jsou do jisté míry přelomové: je to totiž poprvé v historii této nejlidnatější (173 milionů obyvatel) a nejbohatší africké země, která je též kontinentálním lídrem v produkci ropy a zemního plynu, kdy opoziční kandidát ve volbách sesadil stávajícího prezidenta.
  • Buhari stojí v čele opoziční koalice Všepokrokový kongres (APC).
  • Na prezidenta kandidoval neúspěšně ve všech trojích posledních svobodných volbách. V roce 2003 prohrál s Olusegunem Obasanjem, o čtyři roky později s Umaruem Yar'Aduou a v roce 2011 se stávajícím prezidentem Goodluckem Jonathanem.
  • Za své priority Buhari prohlásil obnovení bezpečnosti v zemi, boj proti korupci a nekompromisní konec islamistických radikálů z Boko Haram. Ti vedou od roku 2009 v muslimských státech na severu Nigérie boj proti centrální vládě a jejich cílem je z Nigérie vytvořit muslimský stát, založený na striktním výkladu práva šaría. Při jejich útocích dosud zahynulo asi 13 tisíc lidí, z domovů uprchlo asi 3,2 milionu obyvatel země.
  • Buhari (narozen 17. prosince 1942) pochází ze severního muslimského státu Katsina a patří k etniku Fulbů.
  • Buhari je kariérní voják, do armády vstoupil již v 19 letech; později studoval v Británii, Indii a v USA.
  • Jako generálmajor svrhl v prosinci 1983 při vojenském převratu civilní vládu prezidenta Shehua Shagariho. Zprvu byla jeho vláda mezi Nigerijci dosti populární, po několika sporných krocích (například navrhoval zavedení islámského práva šaría v celé zemi) ale podporu veřejnosti ztratila. O dva roky později Buhariho o moc připravil další vojenský puč, který v srpnu 1985 vedl generál Ibrahim Babangida.
  • V 90. letech vedl Buhari úspěšně vládní ropný fond.
  • Je podruhé ženatý a má deset dětí.
Nigerijci bojují proti hnutí Boko Haram
Zdroj: ČT24/ČTK