Putin využije oslav k dvoustranným jednáním s hosty

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin využije květnových oslav konce války, aby jednal se zahraničními hosty v rámci mnoha dvoustranných schůzek. S kým se Putin konkrétně setká, ale zatím mluvčí Kremlu neuvedl. Na květnových oslavách je očekáván i český prezident Miloš Zeman.

Oslavy válečného vítězství budou letos v Moskvě, pokud jde o zahraniční účast, oproti minulým letům skromnější, protože řada prezidentů či premiérů pozvání odmítla. Důvodem je loňská anexe ukrajinského Krymu a podpora, kterou Rusko poskytuje východoukrajinským separatistům. Z prezidentů zemí Evropské unie podle ruských médií do Moskvy dorazí kromě Zemana zřejmě už jen nejvyšší představitelé Kypru a Řecka. 

O případných návštěvách dalších státníků se ale podle Peskova stále ještě jedná. „Plánuje se série dvoustranných jednání. Na okraj oslav se uskuteční návštěvy řady vůdců, které jsou nyní ve stádiu přípravy,“ konstatoval mluvčí.

Zeman s Putinem
Zdroj: Tisková služba prezidenta RF/ČTK

Největší pozornost věnují ruští novináři očekávané návštěvě severokorejského vůdce Kim Čong-una a německé kancléřky Angely Merkelové, která ovšem do Moskvy přiletí až 10. května, den po hlavních oslavách. 

Zeman o víkendu prohlásil, že jeho cesta do Ruska bude „výrazem vděčnosti za to, že v této zemi nemusíme mluvit německy“. Do Ruska jede proto, aby vyjádřil úctu padlým 150 tisícům sovětských vojáků, řekl prezident rozhlasové stanici Frekvence 1.

S čí účastí se na oslavách v Moskvě prozatím počítá? Naleznete v článku ZDE.