V západní Africe otvírají školy, ebola však ještě poražena není

Sierra Leone - Úřady v západoafrické Sieře Leone po osmi měsících znovu otevřou školy, které se loni v srpnu uzavřely kvůli epidemii eboly. Školní docházka byla letos obnovena i v Guineji a Libérii. Viru od loňského března podlehlo v západní Africe přes deset tisíc lidí. Ředitel Lékařů bez hranic Pavel Gruber však varuje před falešným uspokojením.

Gruber o Ebole: Epidemie ustupuje, ale není překonána (zdroj: ČT24)

Prezident Sierry Leone Ernest Bai Koroma v minulosti ujistil, že budou podniknuta taková opatření, aby prostředí ve školách bylo bezpečné a dezinfikované. K dispozici budou teploměry a chlorovaná voda, vláda také vyškolí učitele k testování a diagnostice nemoci. Již v lednu se otevřely školy v sousední Guineji, v Libérii se žáci k vyučování vrátili v únoru.

Ředitel Lékařů bez hranic Pavel Gruber otevření škol v západoafrické Sieře Leone hodnotí jako správný krok. „Země se potřebují vrátit ke svému fungování. Dvě z našich ebolových center byla ve školách nebo na pozemku škol, jedno z nich se zavřelo úplně, druhé stěhujeme, ale je potřeba, aby se země a jejich ekonomika vracely k normálu,“ říká Gruber.

Africké děti
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Tanya Bindra

Onemocnění ebolou:

  • Mezi symptomy patří vysoká horečka, krvácení a poškození centrálního nervového systému (CNS).
  • Virus se šíří tělními tekutinami, především krví a slinami.
  • Inkubační doba je 2 až 21 dní.
  • Léčba je především podpůrná, v současné době dochází k vývoji vakcíny a léků.
  • Během současné epidemie podlehlo nemoci asi 70 procent nakažených. U některých typů viru je úmrtnost až 90procentní.
  • Přirozenými nositeli viru jsou zřejmě netopýři kaloni.

Vakcíny se testují, vir je však nepředvídatelný

V současné době pokračuje testování vakcín a léků, úsilí ale paradoxně kvůli zlepšující se situaci mírně ustává. „Jedna z firem už svůj lék z testování stáhla. To je nešťastné, poleví světová mediální pozornost, farmaceutický průmysl vycouvá. Je potřeba vydržet a testy dotáhnout,“ vyzývá Gruber a dodává, že v Guineji se již očkují zdravotníci i pacienti.

Vakcína proti ebole
Zdroj: ČT24

Případů eboly sice celkově ubývá, bohužel však ne všude. „Vývoj je stále střídavý. V Guineji byl předminulý týden největší nárůst od začátku roku, 90 nových případů. Celková čísla se zlepšila, je ale třeba mít stále na mysli, že je zhruba 150 nových případů každý týden,“ říká Gruber. „Epidemie ustupuje, což ale neznamená, že je překonaná,“ shrnuje situaci a varuje před falešným uspokojením.

Světová zdravotnická organizace (WHO) odhaduje, že epidemie by mohla být zcela zažehnána v létě letošního roku. „Problém je, že viru málo rozumíme. Byly prudké nárůsty případů a pak bez zjevného důvodu prudké poklesly,“ upozorňuje Gruber na nepředvídatelnost chování viru krvácivé horečky. Vyjádřil však naději, že rok 2015 bude rokem porážky viru.

Vydáno pod