Bašta Boko Haram padla

Abuja - Nigerijská armáda oznámila, že zničila hlavní sídlo islamistické skupiny Boko Haram. Stalo se tak podle ní poté, co dobyla severovýchodní strategické město Gwoza a vyhnala z něj vzbouřence. Několik radikálů bylo zabito.

Horizont: Nigerijská armáda zničila sídlo Boko Haram (zdroj: ČT24)

Vojáci dál prohledávají město s cílem zbavit ho islamistických ozbrojenců, kteří by se zde ještě mohli schovávat, sdělilo velení armády. Loni zde Boho Haram vyhlásilo vytvoření svého chalífátu na severu země.

„Armáda ráno obsadila město Gwoza. Zničila hlavní štáb takzvaného chalífátu teroristů,“ uvedlo ministerstvo obrany v hlavním městě Abuja.

Oznámení přišlo den před prezidentskými a parlamentními volbami v zemi. Volby se měly původně konat 14. února, ale úřady kvůli špatné bezpečnostní situaci v důsledku působení Boko Haram jejich konání o šest týdnů odložily.

Nigerijské armádě se v posledních týdnech podařilo zaznamenat významné úspěchy v boji proti Boko Haram, a to mimo jiné díky vzniku mezinárodní mise, které se kromě Nigérie účastní také Kamerun, Niger, Čad a Benin.