Janukovyčova syna prý pohřbili na Krymu

Sevastopol - Nejmladší syn svrženého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče byl údajně pohřben na Krymu. Informovala o tom Svobodná Evropa (RFE/RL). Podle agentury Kryminform se obřadu zúčastnil Janukovyčův otec a další příbuzní. Třiatřicetiletý Viktor podle řady nezávislých zdrojů zahynul při nehodě na ruském jezeře Bajkal. O převozu jeho pozůstatků na anektovaný poloostrov informoval i ruský televizní bulvár LifeNews.

Podle LifeNews byly Janukovyčovy pozůstatky převezeny na Krym v rámci charterového letu. Prokremelský televizní bulvár má dobré kontakty na ruské orgány činné v trestním řízení, odkud citoval informované zdroje, píše server themoscowtimes.com. Ten připomněl, že Janukovyčova rodina vlastní na poloostrově pozemky. 

Podle Svobodné Evropy byl Viktor pohřben 23. března na vojenském hřbitově v krymském přístavu Sevastopol, který je zároveň ruskou námořní základnou. Hřbitov údajně po dobu trvání obřadu střežila ostraha. 

Rusko mlčí, ukrajinští politici úmrtí potvrzují

Zprávy o Janukovyčově smrti se objevily v ruských a ukrajinských médiích 22. března. Ukrajinský portál Levyj Bereg napsal, že se Viktor v pátek utopil v jezeře Bajkal, když se pod jeho autem prolomil led. Podle ruského ministerstva pro mimořádné události vyjela skupina šesti lidí i přes zákaz mikrobusem na led. Cestující si tam chtěli udělat několik fotografií, pod mikrobusem se ale led prolomil. Pět lidí se podařilo zachránit, řidič zahynul. Podle portálu Levého Beregu šlo právě o Janukovyče mladšího. 

Ruské úřady jeho smrt hned nepotvrdily, mluvčí ukrajinského ministra vnitra Arsena Avakova ale už v neděli napsal na Facebooku, že syn ukrajinského exprezidenta zemřel na Bajkale. Janukovyčova Strana regionů včera potvrdila, že „Viktorův život předčasně skončil 20. Března“, o příčině smrti ale nehovořila. Putinův mluvčí odmítl tuto záležitost komentovat. 

Viktor Janukovyč starší byl loni v únoru sesazen z funkce ukrajinského prezidenta poté, co se zvedla masivní vlna protestů kvůli jeho rozhodnutí nepodepsat asociační dohodu s Evropskou unií. Janukovyč utekl do Ruska, kam odešli i jeho dva synové. Exprezidentův starší bratr Oleksandr je obviněn z korupce.

Milovník aut zemřel za volantem

Podle Levého Beregu byl Viktor Janukovyč mladší známý svojí vášní pro auta. V době, kdy byl jeho otec prezidentem, si pořídil velké množství exkluzivních vozů. „Zemřel stejně jako žil – za volantem auta,“ uvedl opoziční poslanec ukrajinského parlamentu Nestor Šufrič. Podle Svobodné Evropy měl Viktor manželku a malého syna. 

Od ruské anexe Krymu už uplynul rok

Rusko anektovalo ukrajinský poloostrov Krym poté, co v Kyjevě vznikla prozápadní vláda. Putin prohlásil, že je ruskojazyčné obyvatelstvo v ohrožení a na Krym poslal neoznačené vojáky. V polovině března minulého roku se zde konalo referendum, v němž se obyvatelé Krymu vyslovili pro připojení k Ruské federaci. Kyjev ani Západ výsledky referenda neuznaly.

Kroky Ruska byly podle Putina prevencí. Cílem prý bylo zabránit na poloostrově podobnému konfliktu, jaký se následně rozpoutal na východě Ukrajiny. Ruskou pomoc Krymu prý vyvolala exploze nacionalismu na Ukrajině. Myšlenka připojit poloostrov k Rusku se ale podle Putina objevila až po Janukovyčově svržení. „Nikdy jsme o odtržení Krymu neuvažovali. Do okamžiku, než začaly události na Majdanu a státní převrat,“ poznamenal Putin. „Jednali jsme tak, jak jsme museli jednat,“ dodal. Pro odzbrojení ukrajinských vojáků dislokovaných na Krymu Putin použil služeb vojenské rozvědky GRU. Putin hovořil o plánované anexi v dokumentu „Krym. Cesta do vlasti“, kterou nedávno odvysílala televize Rossija 1.