Sporné garáže pod Bratislavským hradem asi nakonec nebudou

Bratislava - Sporné garáže v areálu Bratislavského hradu se zřejmě nakonec přece jen stavět nebudou. Jámu, která zničila část vzácných archeologických památek, ale už vyhloubili a nikdo zatím neví, co s ní bude dál, píše slovenský deník Sme. Loni v prosinci a letos v únoru se proti výstavbě garáží i za ochranu a důstojnou prezentaci archeologických nálezů demonstrovalo.

Minulý týden zasedalo 15 hodin grémium dvanácti expertů a zástupců kanceláře Národní rady, která Hrad spravuje a která výstavbu sporných garáží iniciovala. Grémium se shodlo na tom, že archeologický výzkum na Severní terase Bratislavského hradu byl po odborné stránce v pořádku a ochrana keltsko-římských nálezů je na dostatečné úrovni, je ale třeba ji zvýšit. Grémium navrhlo dosavadní vykopávky oplotit a zabránit vstupu stavební techniky do naleziště. Nálezy se mají prezentovat zakryté, ale „v nezasypané podobě“.

Archeologické nálezy v areálu Bratislavského hradu
Zdroj: ČT24

Mapku s plánovanými garážemi a místy archeologických nálezů si můžete prohlédnout ZDE.

V grémiu byla zastoupena občanská iniciativa SOS Bratislavský hrad, Archeologický ústav Slovenské akademie věd, Památkový úřad SR, Městský ústav ochrany památek, Slovenské národní muzeum, Spolek architektů a Komora restaurátorů. Závěry zasedání jsou prvním vítězstvím laické i odborné veřejnosti, která od konce loňského roku proti výstavbě garáží protestuje.

Otazníky kolem úpravy Bratislavského hradu (zdroj: ČT24)

Aktivisté, odborníci a osobnosti veřejného života opakovaně žádali, aby archeologické nálezy, které se při hloubení jámy našly, byly zpřístupněny veřejnosti. Vedle asi 120 tisíc artefaktů, různých úlomků, mincí, amfor, ale i koster, jsou nejcennějším nálezem čtyři vzácná keltská obydlí, která zde postavili pozvaní Římané. Podle některých expertů by na místě jámy mohlo vzniknout muzeum. To by uvítal i rakouský archeolog Heinrich Zabehlicky, který jako první zahraniční expert potvrdil, že keltské stavby jsou dílem římských stavitelů, píše Denník N.

Předseda parlamentu Peter Pellegrini ze Směru-SD slíbil, že výsledky grémia bude respektovat. Jámu podle něj bude možné využívat multifunkčně. „V případě potřeby se bude používat k parkování, a pokud to nebude potřeba, může sloužit k jiným účelům,“ řekl.