V Hamburku na zdi raději nečůrejte. Mohlo by se vám to vrátit

Hamburk - Sankt Pauli vrací úder, nebo doslova: čůrá zpátky na čůrající. Tak by se dal přeložit název kampaně hamburské čtvrti, proslulé svým nočním životem. Před močením na veřejnosti tu má zdi chránit speciální lak. Ten způsobí, že proud moči se o stěnu odrazí dotyčnému čůrajícímu na boty. O nápad je velký zájem i v jiných městech v Německu.

Události: Zdi, které trestají močení (zdroj: ČT24)

Turistická města většinou lákají na unikátní historické památky, německý Hamburk a zejména jeho čtvrť Sankt Pauli je ale vyhlášena počtem barů, hospod, prostitutek a nevázanou zábavou. Každý rok přijede do Sankt Pauli na 20 milionů převážně žíznivých turistů. Ve velkém tu sice utrácejí peníze, historickému centru města po nich ale kromě toho zůstane také zapáchající odér pomočených veřejných míst.

Pokuty nepomáhají, jak dokládají časosběrné snímky veřejných kamer. „Močí kolem sebe hlava nehlava. I v ulicích, kde bydlíme. Jde nám to na nervy,“ říká Julia Staronová z občanské iniciativy Reeperbahn, která vymyslela odvetu. Rozhodující zbraní místních občanů se totiž stal speciální lak, který silně odpuzuje jakékoliv kapaliny. Výsledek? Provinilec, který se rozhodne močit na zeď i přes důrazné varování, si nechtěně počůrá vlastní boty.

Metoda cukru a biče po hambursku: Za 7 návštěv toalety, alkohol zdarma

Prozatím jsou tímto lakem natřené jen vybrané zdi v hamburské vykřičené čtvrti. O nápad se ale ve velkém zajímají také organizátoři akcí s největší koncentrací pijáků v Německu - mnichovský Oktoberfest a kolínský karneval. Ozývá se ale i kritika: lak je poměrně drahý. Ošetření šesti metrů čtverečních stojí zhruba 500 eur (zhruba 13 700 korun).

Sankt Pauli však kromě trestajících zdí nabízí i odměnu za vhodné chování. Iniciativa Reeperbahn pro turisty připravila také takzvané „čůrkarty“, do nichž si mohou nechat potvrdit návštěvu veřejných záchodků. Za sedm razítek pak dostanou ve vybraných barech skleničku alkoholu zcela zdarma.

Oficiální video kampaně „St. Pauli pinkelt zurück“ (St. Pauli čůrá zpět)