V Tunisku zadrželi v souvislosti s útokem už přes 20 lidí

Tunis - Tuniské úřady již zatkly více než 20 lidí podezřelých v souvislosti s krvavým útokem na muzeum v centru Tunisu. Při incidentu, za nějž převzal zodpovědnost tzv. Islámský stát (IS), zahynulo 23 lidí, z toho 20 turistů. Dalších téměř 50 osob bylo zraněno.

Ze zatčených bylo s útokem přímo spojeno deset podezřelých, uvedl mluvčí ministerstva podle agentury Reuters. Dodal, že vláda spustila rozsáhlou akci proti extremistům. V katolické katedrále v Tunisu se dnes konala smuteční mše za oběti útoku. Zúčastnily se jí stovky lidí, včetně několika ministrů. Ve metropoli, kde úřady po útoku výrazně posílily policejní ostrahu, byl klid a pokračoval hudební festival s koncerty v centru města. 

Den po útoku bylo zatčeno devět podezřelých. O dvou útočnících, kteří při masakru zahynuli, tuniské úřady tvrdí, že byli naverbováni v tuniských mešitách a v září odjeli do Libye, kde se podrobili výcviku v táboře radikálů. 

Tuniská vláda masakr označila za teroristický útok na tuniskou ekonomiku, která se neobejde bez turistů. Prezident Kaíd Sibsí rozhodl rozmístit ve větších městech vojsko a úřady zpřísnily bezpečnostní opatření také kolem hotelů a míst často navštěvovaných turisty. Premiér Habíb Síd slíbil turistům zvláštní ochranu.

TUNISKO bylo první zemí, kde se lidé začali bouřit proti vládě a tamní události zahájily takzvané arabské jaro, které pak pokračovalo v roce 2011 v dalších státech. Ačkoli Tunisko z revolučních událostí vyšlo jako jedna z nejstabilnějších zemí, v poslední době média upozorňují, že několik tisíc Tunisanů odešlo bojovat pod vlajkou Islámského státu do Sýrie a Iráku. V Tunisku dlouhodobě působí extremisté napojení na Al-Káidu a země má potíže na libyjské hranici, přes kterou přicházejí radikálové z rozvrácené Libye.

Vydáno pod