Oltář v levočském kostele přivítá Velikonoce v novém kabátě

Levoča - Ve slovenské Levoči právě restaurátoři dokončují opravy největšího gotického dřevěného oltáře na světě. Práce jim trvala přes dva roky. Náklady na současné opravy se vyšplhaly na víc než osm milionů korun a zaplatila soukromá nadace z Německa. Půl tisíciletí starou sakrální památku obrovské umělecké i historické ceny uvidí návštěvníci kostela v plné kráse už o Velikonocích.

Juraj Maták vede tým restaurátorů, který téměř devatenáctimetrovému oltáři vrací původní podobu. Po dvou letech zná každý jeho detail a stále ho fascinuje řezbářské umění Mistra Pavla, který celé dílo na začátku šestnáctého století vytvořil. „Člověk je v těsném kontaktu s perfektní modelací, úžasnou řezbářskou virtuozitou. Takže stále je na co se dívat,“ řekl restaurátor.

Velké opravy zažil oltář už v minulosti, nejméně jednu každých sto let. „Při čištění se ukazuje, že dřevo je zničené, je tam červotoč i hodně tmelu,“ popsala pomocná restaurátorka Věra Drabová. Restaurátoři při obnově soch nacházejí i podpisy dávných vandalů, kteří do oltáře vyryli svá jména, dnes už ale i tyto nápisy mají historickou hodnotu, a proto na mistrovském díle zůstanou.

Oltář v levočském kostele přivítá Velikonoce v novém kabátě (zdroj: ČT24)

Naposledy pracovali restaurátoři na otáři před šedesáti lety. Tehdy byl jejich zásah nevyhnutelný, kdy památce hrozila zkáza. Současní restaurátoři předpokládají, že příště oltář rozeberou jejich následovníci až ve 22. století, i proto si dávají záležet.

Oltář ani jeho části nebyly v havarijním stavu, zásah byl ale nakonec nutný kvůli jiným stavebním pracím v kostele. „Nepodařilo se zabránit, aby prašnost, která při těchto pracích vznikla, nepůsobila i na samotný oltář,“ vysvětlil vedoucí Oblastního restaurátorského ateliéru Levoča Ivan Tkáč.