Situace na Ukrajině se v noci vyostřila, povstalci prý nasadili rakety Grad

Kyjev – Proruští povstalci na východě Ukrajiny prý poprvé po měsíci zaútočili raketami Grad. Podle ukrajinské armády se situace v noci na dnešek vyostřila, bojové operace se odehrávají na severním úseku fronty. Separatisté hlásí tři mrtvé v bojích u Mariupolu, Kyjev naopak tvrdí, že při povstaleckém ostřelování Avdijivky z děl a minometů zahynul civilista. Konflikt na východní Ukrajině si už podle odhadů vyžádal kolem 5700 mrtvých a přes 14 000 zraněných.

Jak uvedl armádní mluvčí Andrij Lysenko, bojuje se v Luhanské oblasti, kde separatisté na pozice armády zaútočili tanky. Nedaleko obce Sokilnyky, která leží poblíž strategické silnice spojující Luhansk s Charkovem, poprvé po měsíci povstalci nasadili raketové systémy Grad. Zraněni byli tři ukrajinští vojáci. Ukrajina rovněž podle Lysenka zaznamenala další přísun ruské bojové techniky, kterou údajně Moskva povstalcům dodává přes nechráněné úseky hranic. Separatisté rovněž pokračují ve vzdušném průzkumu palebné linie s využitím bezpilotních aparátů.

Podle vzbouřenecké agentury DAN armáda za posledních 24 hodin porušila příměří 33krát. Boje se údajně soustředily do okolní doněckého letiště a zejména na jih Doněcké oblasti do okolí přístavu Mariupolu. Při ostřelování obce Šyrokyne, která leží na východním mariupolském předměstí, zahynuli tři povstalečtí bojovníci a šest dalších bylo zraněno, uvedla agentura DAN.

Situace na Ukrajině se opět vyostřuje (zdroj: ČT24)
Vydáno pod