Sierra Leone znovu vyhlásí pro 2,5 milionu lidí zákaz vycházení

Freetown – Třídenní zákaz vycházení pro zhruba 2,5 milionu lidí hodlá vyhlásit šestimilionová africká Sierra Leone. Opatření by se mělo týkat hlavního města a severu země a jeho cílem je zastavit šíření epidemie eboly. Jak upřesnil šéf národního centra pro boj s touto nákazou Palo Conteh, lidé nebudou moci opouštět své domovy od 27. do 29. března. Podobné opatření země zavedla už loni v září a vláda doufá, že díky tomu vyjdou najevo latentní případy nákazy, které dosud nebyly zaznamenány, případně nahlášeny.

Během loňské zářijové třídenní osvětové a informační megakampaně o smrtící epidemii eboly objevili zdravotníci v Sieře Leone 70 těl nových obětí nákazy a nákaza byla potvrzena u dalších 150 lidí. Součástí kampaně byl právě třídenní zákaz vycházení po celé zemi.

Podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) z 25 tisíc lidí nakažených ebolou jich nemoci podlehlo přes 10 200. Nejvíc epidemie postihla západoafrické státy Guineu, Libérii a právě Sierru Leone, kde je hlášeno 3700 obětí.

Od počátku roku zaznamenaly všechny tři postižené západoafrické země pokles v počtu nových nakažení. Za poslední týden oznámila Sierra Leone 58 nových případů, což je nejméně od loňského června. Stejný počet nových pacientů zaznamenala také Guinea. V obou případech se ohniska nákazy soustředí kolem hlavních měst.