Střelba v restauraci v Göteborgu si vyžádala nejméně dva mrtvé

Göteborg - Nejméně dva mrtvé a osm zraněných si vyžádala v noci na dnešek střelba v restauraci v Göteborgu na jihozápadě Švédska. Místní policie upozornila, že počet obětí zřejmě není konečný. Podle ní nemá střelba souvislost s terorismem - zřejmě jde o násilí mezi znepřátelenými gangy.

Očitý svědek popsal pro švédskou televizi, že do restaurace vstoupili dva muži a začali střílet z automatických zbraní. „Neměl jsem příležitost přemýšlet nad tím, co se děje. Uviděl jsem, že kamarád krvácí, a snažil jsem se krvácení zastavit, jak jsem to jen rukama mohl udělat,“ řekl svědek, který odmítl uvést své jméno. 

Jeden těžce zraněný muž je prý v kritickém stavu, stav dalších čtyř vážněji zraněných je stabilizovaný. Několik dalších lidí utrpělo lehká zranění. Mrtvými jsou muži ve věku 20 až 30 let.

Čtvrť Biskopsgården, kde k přestřelce došlo, je známa násilím mezi gangy. „Není tu naprosto nic, co by naznačovalo terorismus,“ ujistila policejní mluvčí Ulla Brehmová. Žádné podrobnosti o případných podezřelých neuvedla. Na spekulace o motivech je ještě brzy, nicméně podle mluvčí jsou náznaky, že šlo o vyřizování účtů mezi zločinci.

Ve středu se střílelo též v sousedním Dánsku. Tři lidé byli zraněni při střelbě na parkovišti v suterénní části nákupního centra na jihu Kodaně. Tamní policie uvedla, že přestřelka pravděpodobně vypukla mezi členy znepřátelených gangů.

Právě Švédsko a Dánsko mají konstantně problémy s gangy, například Hells Angels, Banditos a přistěhovaleckými gangy. Skupiny mezi sebou bojují o kontrolu nad obchodem s drogami. V Göteborgu se odehrály desítky přestřelek, z toho velká část právě ve čtvrti Biskopsgården, kde je řada lidí nezaměstnaných. Tyto přestřelky však mají oběti jen vzácně.

Vydáno pod