Rusko vyšle na Krym jaderné bombardéry

Sevastopol - Na Krym zřejmě zamíří bombardéry Tu-22M3, považované za nosiče jaderných zbraní. V Kaliningradské oblasti pak mají být umístěny taktické rakety Iskander s dosahem 500 kilometrů. Přesuny se odehrají v rámci prověrky bojeschopnosti ruských sil.

Na přemísťování ruských bombardérů na Krym už loni na podzim upozorňovali američtí zákonodárci v dopise prezidentovi Baracku Obamovi. „Situace na Krymu je vnitřní věcí Ruska a nepodléhá cizímu posuzování,“ reagoval Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. „Krym není okupován, Krym je jedním z regionů Ruské federace,“ zdůraznil mluvčí Kremlu.

Na Krym mají být přemístěny konkrétně bombardéry Tu-22M3. „Rusko demonstruje svou schopnost vyvažovat aktivity NATO. Chce také ukázat, že Kaliningrad, ale především Krym, je součástí Ruska a nehodlá z tohoto teritoria ustoupit. Tyto bombardéry jsou typickými představiteli studené války. Tohle je něco, co posouvá celý rusko-západní spor o úroveň výš. Dosud se nestrašilo jadernými zbraněmi. Vzdalujeme se od kýženého dialogu, jak celou situaci uklidnit,“ konstatoval Jiří Šedivý, bývalý náčelník Generálního štábu AČR.

Českého ministra zahraničí oznámení o bombardérech na Krymu znepokojilo. „Ruský prezident přiznal, že ohledně Krymu lhal, a to je něco, s čím se člověk těžko smiřuje – že politik na takové úrovni může říci, že lhal. Je to zarážející,“ podotkl Lubomír Zaorálek s tím, že Putin je ale stále představitelem významného státu, který disponuje mimořádně silnou armádou a tisícem jaderných hlavic. Rusko je navíc stálým členem Rady bezpečnosti. „Nemohu si tak dovolit říci, že není naším partnerem. Musíme hledat dohodu. Od toho, jak to budeme schopni vyřešit, se odvíjí i bezpečnost Evropy,“ poznamenal Zaorálek.

Vysoce postavený diplomat ruského ministerstva zahraničí nedávno prohlásil, že Rusko má právo rozmístit na Krymu jaderné zbraně. "Nevím, jestli tam už jaderné zbraně jsou. Nevím ani o žádných plánech, ale v zásadě to Rusko může udělat," uvedl podle Interfaxu Michail Uljanovsk.

Ruská mezikontinentální raketa
Zdroj: ČTK/AP/ARTYOM KOROTAYEV

Sám šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov koncem loňského roku uvedl, že by Moskva mohla umístit jaderné zbraně na Krym. Poloostrov totiž ztratil svůj bezjaderný status spolu s připojením k Rusku, jež v souladu s mezinárodními smlouvami disponuje jaderným arzenálem, vysvětloval Lavrov Interfaxu.

Šéf Kremlu v dlouho očekávaném televizním filmu „Krym. Cesta do vlasti“ prozradil, že byl po anexi poloostrova připraven vydat rozkaz k mobilizaci jaderného arzenálu. Netušil totiž, jak bude na kroky Moskvy reagovat Západ.

Inspekce Severní flotily a sil takzvaného západního okruhu začala 16. března a potrvá do 21. března. Cvičení se účastní 38 tisíc vojáků, kteří mají k dispozici 3360 kusů vojenské techniky, 41 válečných lodí, 15 ponorek a 110 vojenských letadel a vrtulníků, píše TASS. Do cvičení se zapojila i Baltská flotila, jednotky na jihu Ruska či výsadková vojska.

Mluvčí Kremlu ujistil, že bleskové prověrky bojeschopnosti nařízené Putinem „nesouvisejí s mezinárodní situací“, ale jde o součást ustavičného procesu výcviku a zdokonalování ruských ozbrojených sil.

V Kaliningradské oblasti by měly být v rámci kontroly bojové pohotovosti umístěny taktické balistické raketové systémy Iskander. Agentuře TASS to řekl zdroj z ruského ministerstva obrany.

Informaci o umístění Iskanderů v Kaliningradu zaznamenal i polský server Defence24.pl.

Server newsru.com připomněl nedávné vyjádření generála Leonida Ivašova, že Iskandery u Kaliningradu budou odvetou Polsku. To chce pro své ponorky koupit americké střely s plochou dráhou letu Tomahawk. Podle Moskvy jde o protiruský krok. Nákup střel se ale ještě neuskutečnil.

  • Informace o rozmístění iskanderů v Kaliningradu rozlítila už koncem roku 2013 Poláky. Německý deník Bild tenkrát uvedl, že Rusko rozmístilo u hranic s NATO deset mobilních taktických raket Iskander-M. Ruské ministerstvo zahraničí to následně potvrdilo. Nejmenovaný zdroj z velení ruské armády navíc listu Izvestija sdělil, že rakety jsou v Kaliningradské oblasti už rok a půl. Rozruch ale začal až nyní.
Vydáno pod