Boje o Tikrít se dočasně zastavily, džihádisté prý používají chlor

Irbíl/Tikrít (Irák) - Radikálové z Islámského státu (IS) prý od prosince třikrát použili chlor jako chemickou zbraň proti kurdským bojovníkům na severu Iráku, informovala vláda autonomního Kurdistánu. Irácká armáda mezitím dočasně přerušila ofenzívu proti IS v Tikrítu, aby dala civilistům čas odejít. Během bojů bylo zcela zničeno i mauzoleum Saddáma Husajna v přilehlé vesnici.

Vláda Kurdistánu v sobotu informovala o chemickém útoku na pešmergy v případě lednového sebevražedného útoku spáchaného mezi Mosulem a syrskou hranicí. Zástupce kurdských jednotek generál Azíz Vajsí dnes upřesnil, že jeho jednotky byly chemikáliím vystaveny třikrát: kromě výše uvedeného případu ještě v prosinci při útoku v oblasti Sindžáru a v lednu pak znovu poblíž Mosulu.

Pešmergové podle Kurdů vypálili na nepřátelské auto s bombou raketu, takže auto explodovalo ještě před dosažením plánovaného cíle. Nikdo tak nepřišel o život, zhruba desítka bojovníků ale poté měla zdravotní problémy, jako je nevolnost, zvracení, závratě a slabost. Kurdové odebrali vzorky půdy a oděvů a zaslali je do laboratoře. Analýza prokázala, že obsahovaly takové množství chloru, které ukazuje, že látka byla použita ve formě zbraně.

Vozidla irácké armády v bojích o Tikrít
Zdroj: ČTK/AP/Khalid Mohammed

Irácká armáda na neurčito pozastavila boj o Tikrít

Irácká armáda dočasně přerušila ofenzívu proti radikálům z IS ve městě Tikrít. Ministr vnitra Muhammad Ghabbán dnes řekl, že vojsko chce dát civilistům čas odejít. Ghabbánův náměstek Ibráhím Alamí ale prohlásil, že armáda potřebuje k dobytí města další podporu zahraničního letectva.

Vojsku, s nímž bojují šíitské milice loajální radikálnímu duchovnímu Muktadovi Sadrovi, se minulý týden podařilo postoupit až na okraj města. IS ale stále drží centrum a bojuje z rozsáhlého palácového komplexu, který vybudoval bývalý prezident Saddám Husajn.

Irák do boje o Tikrít nasadil přes 20 000 vojáků. IS drží město od loňského června a dobytí Tikrítu, který je střediskem provincie Saláhaddín, se považuje za otevření cesty k osvobození severoiráckého Mosulu. Těžké boje se vedou od 2. března

Ghabbán dnes prohlásil, že se v Tikrítu podařilo stanovené cíle splnit na 90 procent a že bojovníci IS jsou nyní sevřeni do malého prostoru v centru. Do mnoha budov ale umístili výbušniny, takže vojáci zpomalili postup, aby se vyhnuli vysokým ztrátám, zbytečně neohrožovali infrastrukturu a aby dali civilistům čas odejít. O tom, kdy budou boje obnoveny, prý rozhodnou velitelé.

Boje o Tikrít jsou mimořádně těžké. O víkendu agentura AP přinesla snímky z rodiště bývalého vůdce Saddáma Husajna, vesnice Audža 13 kilometrů jižně od města. Je na nich patrné, že mauzoleum, v němž byl Saddám pohřben, je zcela zničeno. Byla to mramorová osmiúhelníková budova s hrobem uprostřed. Teď z ní zůstaly jenom sloupy, které kdysi podpíraly střechu. Saddámovo tělo jeho stoupenci už před rokem odvezli na neznámé místo.

Dezertéři Islámského státu prchají v zoufalství v ženských šatech

Někteří bojovníci IS se prý snaží dezertovat, a aby unikli pronásledování, převlékají se za ženy. Zahalují se do závojů, někteří si navlékají podprsenky a druzí se malují, přičemž někteří si ani neoholili vousy. Jak píše list The Jerusalem Post, irácká armáda zadržela v Bákubě 20 členů IS převlečených za ženy.

Sociálními sítěmi se například šíří fotografie, na nichž má muž s kníry oblečenou podprsenku, další jsou sice zahalení v ženském oděvu, na tváři jim ale zůstalo strniště vousů. Jde údajně o dezertéry, kteří prchali z bojů v Tikrítu. IS zběhy krutě trestá a jejich zabíjení často natáčí na videa.