Dubaj očima orla: Let z mrakodrapu Burdž Chalífa

Dubaj - Z nejvyššího mrakodrapu světa Burdž Chalífa slétl orel s kamerou umístěnou na zádech. Světu tak nabídl unikátní záběry Dubaje z výšky až 828 metrů. Podle organizátorů z Freedom Conservation šlo o nejvyšší zaznamenaný let ze struktury vytvořené člověkem. Akce měla upozornit na neutěšenou situaci orla císařského. Ten patří mezi ohrožené dravce. Daršana vycvičil sokolník Jacques-Olivier Travers z Francie. Orlův let označil za „dokonalý“. Video můžete vidět ZDE.

Orlův let mohli lidé sledovat živě. Podle organizace Freedom Conservation by se tato akce mohla stát symbolem, že lidé a příroda mohou žít pospolu. „Tento orel je signál, že se věci mohou měnit. Jednou byl v ohrožení, ale díky programům na jeho ochranu už není tak ohrožen,“ podotkl šéf organizace Ronald Menzel.

Dubaj pohledem orla - let z hotelu Burdž al-Arab (zdroj: ČT24)

Nejvyšší budova světa stojí v Dubaji už pět let. Říká se jí Burdž Chalífa, neboli Chalífova věž. S 828 metry je nejvyšší budovou na planetě. Pohled do kraje se nabízí z nejvýš položené rozhledny – ve 124. patře, v rekordní výšce je i restaurace a bazén. V mrakodrapu se nachází 57 výtahů a osm eskalátorů. 

Mrakodrap stál Mohameda Abbára 1,5 miliardy dolarů. Na stavbě se podílely i české výtahy pardubické firmy Pega Hoist.