Itálie vyzývá k intervenci v Libyi, obává se přílivu radikálů

Řím - Italský premiér Matteo Renzi vyzval mezinárodní společenství k zásahu v Libyi. Ta by měla přijít dřív, než zemi ovládnou teroristé z Islámského státu (IS). Z Libye proudí do Itálie stovky utečenců, včetně možných islamistů. Země je v současnosti v rukou dvou vlád, za nimiž stojí různé milice. Chaosu využívají radikálové, kteří útočí na cizince. Nedávno unesli i jednoho Čecha.

Podle Renziho hrozí, že milice IS „systematicky obsadí nejen malé kousky válkou zničené země, ale ovládnou i její významné oblasti“. Intervence je proto nutná. Renzi vyzval OSN, aby v tomto ohledu zintenzivnila svoje diplomatické úsilí.   

Itálie je z evropských zemí Libyi nejblíž. Přes Středozemní moře prchají na její území tisíce běženců. Italské úřady se obávají, že mezi nimi mohou být ve zvýšené míře i islamisté, kteří by v zemi mohli provádět násilné útoky.

Až milion nelegálních uprchlíků letos zamíří přes Středozemní moře z Libye do Itálie, varoval nedávno šéf agentury Frontex, která má na starosti ochranu vnějších hranic Unie. Už loni byl počet imigrantů rekordní. Do Itálie jich po moři zamířilo zhruba 170 tisíc. Mezi nimi byly desetitisíce Syřanů prchajících před občanskou válkou.

Také francouzský premiér minulý měsíc prohlásil, že rozmáhání terorismu v Libyi znamená přímé ohrožení Evropy. Evropa se podle Manuela Vallse možná nevyhne nutnosti zavést přísnější kontroly na vnějších hranicích schengenského prostoru.

Libye za dlouholetého autoritářského režimu Muammara Kaddáfího nebudovala funkční státní instituce a po Kaddáfího pádu v roce 2011 se je nepodařilo vytvořit. Nyní fungují v zemi dva kabinety. Za vládou v Tripolisu, která není mezinárodně uznávaná, stojí milice Libyjský úsvit, Ty ovládají skoro celý západ země. 
   
Vláda sídlící v Tobrúku se opírá o armádu, do jejíhož čela postavila generála Chalífu Haftara. Ten kdysi podporoval Kaddáfího, ale pak se podílel na jeho svržení. Vládní jednotky drží východ Libye, ale oblasti na jihu a těsně u hranic jsou v rukou místních milicí.   

Boje v Libyi
Zdroj: ČT24/ČTK/imago stock&people/imago stock&people

Bojovníci IS působí v oblasti od Benghází směrem na západ po Syrtu, kde jsou velké ropné zásoby a terminály. Při útoku na ropné pole Ghaní před více než týdnem unesli skupinu pracovníků, včetně jednoho Čecha. Mohl by být v rukou téže skupiny, která je zodpovědná za vraždu 21 egyptských koptských křesťanů.

Politicky roztříštěná Libye

Tripolis: Sídlo vlády jmenované předchozím parlamentem, který napadl legitimitu loňských voleb.

Tobrúk: Sídlo mezinárodně uznávané vlády, která byla vyhnána z hlavního města nedlouho po volbách v roce 2014.

• Obě vlády podporují místní milice.

Bengází: Druhé největší město a sídlo revoluce roku 2011 - nyní z velké části v rukou islámských bojovníků, někteří jsou napojení na Al-Káidu.

Misuráta: Třetí největší město a hlavní přístav, také loajální k vládě v Tripolisu. Zdejší milice ji drží u moci.

Darna: Bašta Islámského státu.