PODÍVEJTE SE: Musaši vybuchla, odhalilo první video válečného obra

Tokio – První video nalezené japonské válečné lodě Musaši ukázalo překvapivou skutečnost – loď po svém potopení explodovala. Musaši se potopila v říjnu 1944 během bitvy s americkými silami o filipínský ostrov Leyte. Tým spoluzakladatele Microsoftu Paula Allena našel trosky plavidla po dlouhých osmi letech pátrání.

Jedna z největších bitevní lodí byla postrachem Spojenců. Po zásahu před více než 70 lety se převrhla a potopila. Podle Američanů ji zasáhlo 19 torpéd a 17 bomb. „Je to důkaz pošetilosti války. Japonci investovali tolik materiálu a národní pýchy do tak obrovské lodi a malinká americká letadla ji potopila,“ konstatoval filipínský vojenský historik José Custodio.

Lodí při klesání na mořské dno otřásl nejméně jeden výbuch, shodují se odborníci. Napovídají tomu trosky rozptýlené na mořském dnu v kilometrové hloubce. Tato skutečnost doposud nebyla známá.

Když plavidlo mizelo po zásahu torpédy pod vodou, bylo ještě vcelku. „Vrak je skutečně velmi poškozený. Vypadá to, že ho postihla nejméně jedna, ne-li dvě muniční exploze, které odtrhly příď a záď od střední části plavidla,“ prohlásil vědec David Mearns z Allenova týmu. Po lodi pátral osm let.  

Video trvající 2,5 hodiny pořídil podmořský robot. V přídi lodi jsou patrné díry, které očividně způsobila americká torpéda, záď plavidla spočívá na dně vzhůru nohama. Utržený je i lodní šroub, katapulty a střelecká věž.

Videozáznam také obsahuje záběry na část přídě, kde byla umístěna císařská pečeť v podobě chryzantémy, kterou smělo nést jen několik japonských bojových lodí. Právě tento fakt přesvědčil japonské experty a některé přeživší, že jde skutečně o trosky plavidla Musaši.   

Třeba Šigeru Nakadžima loď důvěrně poznal jako elektrikář japonského námořnictva. Naposledy ji měl před očima, když se před 71 lety potápěla. „Jsem dojatý. Vidět loď, na které jsem sloužil, po tolika letech. Můžu jen poděkovat těm, kteří ji našli,“ konstatoval bývalý námořník. Čtyřiadevadesátiletý Nakadžima se tehdy zachránil skokem do vody. Po válce dělal kuchaře na americké ambasádě v Tokiu.

Vyzvednout loď z mořského dna by bylo podle odborníků velmi obtížné. Někteří lidé navíc vrak považují za místo, kde odpočívají duše zemřelých, jejichž klid by neměl být rušen.  

Musaši a její dvojče Jamato patřily k vůbec největším a zbraňově nejmocnějším lodím, jaké kdy byly postaveny. Byly dlouhé kolem 250 metrů a široké 40 metrů a jejich výtlak byl přes 72 tisíc tun. K výzbroji patřily desítky kanonů různého kalibru, včetně děl ráže 46 centimetrů, které dokázaly odpálit tunový projektil až na vzdálenost nevídaných více než 40 kilometrů.   

Při potopení Musaši zahynula zhruba polovina z 2 400 členů posádky. Jamato vydržela jen o půl roku déle, v dubnu 1945 ji ke dnu poslaly americké bombardéry. Zemřelo při tom 2 475 členů posádky, zachránilo se jich jen 269. 

  • Dvaašedesátiletý Allen je podle časopisu Forbes 51. nejbohatší člověk na světě. Jeho jmění dosahuje hodnoty 17,5 miliardy dolarů. Objevování vraků a výzkum vesmíru je jeho koníčkem už dlouho. V roce 2012 neúspěšně pátral po HMS Hood - bitevním křižníku třídy Admiral, sloužícím v Royal Navy, který byl potopen v roce 1941 v Dánském průlivu.