Další série raket KLDR zvyšuje napětí kolem manévrů

Soul/Pchjongjang – Dalších sedm raket země-vzduch vypálila Severní Korea během čtvrtka do moře východně od svého pobřeží. Podle tamních médií na akci osobně dohlížel severokorejský vůdce Kim Čong-un. Podobné akce ze strany KLDR pravidelně provázejí vojenská cvičení sousední Jižní Koreje a USA. Během dneška končí první část letošních manévrů.

Washington a Soul trvají na tom, že jde o čistě obranné manévry; Pchjongjang je pravidelně provází zostřenou rétorikou a obviněním, že jde o nácvik invaze do KLDR. Cvičení Key Resolve začalo 2. března a účastnilo se ho zhruba 10 tisíc jihokorejských a 8600 amerických vojáků; šlo ale o převážně počítačově simulované cvičení probírající různé scénáře možných konfliktů. 

Ve stejný den začalo také osmitýdenní cvičení Foal Eagle, které se odehrává více v terénu se zapojením pozemních, námořních i vzdušných sil. 

Už na začátku americko-jihokorejských manévrů odpálila Severní Korea do moře u východního pobřeží dvě balistické rakety krátkého doletu. Rezoluce OSN KLDR zakazují jakékoli zkoušky balistických raket a kvůli nerespektování OSN uvalila na KLDR sankce. Jihokorejské ministerstvo obrany v této souvislosti varovalo, že se Pchjongjang pokouší vyvolat „bezpečnostní krizi“. 

Další olej do ohně mezi Spojenými státy a Severní Koreou přilila koncem loňského roku filmová parodie na vůdce Kim Čong-una nazvaná The Interview, kterou natočilo studio Sony Pictures. Hackeři varovali, že pokud se film dostane na veřejnost, zpřístupní veřejnosti získané tajné materiály firmy. Také pohrozili teroristickými útoky na kina, která snímek promítnou. Film, o jehož kvalitách filmoví kritici pochybují, se i přes hrozby do kin dostal a stal se kasovním trhákem.

Spojené státy poté skutečně nahlásily kybernetický útok. Hackeři si ale prý nedali pozor a bez maskování použili servery, které používá jen KLDR. Tajné služby poté prověřovaly, zda si Pchjongjang nenajal útočníky v zahraničí. Severokorejci ale veškerá obvinění důrazně odmítají.