Iráčané osvobodili část Tikrítu z područí islamistů

Tikrít - Ofenziva irácké armády proti radikálům z Islámského státu (IS) je zatím úspěšná. Iráčané už dobyli vojenskou nemocnici v Tikrítu a část čtvrti Kádisíja na severu města. Armáda už dříve dostala pod kontrolu město Alam severně od Tikrítu. Experti se ale obávají pomsty radikálů.

Do ofenzivy proti IS se zapojily desetitisíce iráckých vojáků, kterým pomáhají šíitské milice. Jednotky útočí z několika stran. Čtvrť Kádisíja je největší ve městě a podle guvernéra už je z poloviny osvobozená. Na střeše tikrítské nemocnice poblíž prezidentského paláce už zavlála irácká vlajka.

Jakub Szántó, zpravodaj ČT

„Bitva o Tikrít je generálkou před dlouho očekávanou ofenzivou proti druhému největšímu iráckému městu Mosul. Vypadá to, že Bagdád ofenzivu nekonzultoval s USA a arabskými spojenci. Naopak klíčovou úlohu hrají íránské revoluční gardy.“

Po ranní ofenzivě se ale postup iráckých jednotek zastavil. Vojáci se totiž dostali do palby odstřelovačů, museli likvidovat bomby nastražené podél silnic i výbušniny ukryté v budovách, informovala agentura Reuters. Na západním okraji Tikrítu narazili na minové pole. Na jihu města armáda ostřelovala pozice bojovníků IS, žádná pozemní operace se tam ale nekonala.
  
Už v úterý bezpečnostní činitelé informovali o tom, že IS vyhodil do vzduchu most přes řeku Tigris, což může bránit koordinovanému útoku iráckých sil z různých směrů.

  • V případě vítězství by byl Tikrít vůbec první velkou baštou IS, kterou by Iráčané osvobodili. Hnutí oblast obsadilo loni v létě. V tuto chvíli má pod kontrolou asi třetinu Iráku a Sýrie.

Tikrít je střediskem provincie Saláhaddín. Většina obyvatel města se hlásí k sunnitským muslimům, většina iráckých vojáků naopak k těm šíitským. „Pokud dojde ve snaze o dobytí Tikrítu k jakémukoli krveprolití, pak tu hrozí odplata od sil, které jsou součástí Saddámova rodného města,“ varoval Theodore Karasik z Institutu pro Blízký východ v Dubaji. 

Irácká armáda už také osvobodila město Alam. „Vítáme vás, jste tu vítáni. Ať vás Bůh ochraňuje,“ vítal vojáky jeden z místních obyvatel. „Jsme velmi šťastní. Zbavili jsme se Islámského státu. Nedokážu ani popsat, jakou mám radost,“ konstatoval Mohammed Jasim.  

Islamisté mezitím zahájili masivní útok na Ramádí, což je středisko provincie Anbár . Radikálové ho dosud ovládali jenom částečně. Dnes tam s pomocí automobilů spáchali několik sebevražedných akcí, při nichž přišlo o život šest lidí. Mezi atentátníky byli podle agentury AFP jeden Belgičan, Syřan a bojovník z Kavkazu.   

Další těžké boje jsou hlášeny ze syrského Rás al-Ajnu. Toto kurdské město leží na syrsko-turecké hranici a je domovem 50 tisíc lidí. IS podle kurdských bojovníků zaútočil z několika stran a nasadil mnoho bojovníků.

  • Spojené státy a jejich spojenci od úterka provedli proti Islámskému státu v Iráku a Sýrii třináct náletů, pět z nich směřovalo na Mosul, informovala americká armáda. Pro ofenzivu u Tikrítu Bagdád koalici proti Islámskému státu o podporu ze vzduchu nepožádal.

Před boji prchá stále víc lidí

Kvůli konfliktu s islamisty stále přibývá uprchlíků. Konkrétně z Tikrítu už před střety utekly desetitisíce lidí. Výrazně horší je ale situace v sousední Sýrii - tam konflikt trvá čtyři roky a podmínky pro civilisty jsou čím dál horší. Boje vyhnaly z domovů a ze země miliony lidí. Tuzemské humanitární organizace proto volají po větším zapojení Česka v pomoci běžencům. „Pomoc je potřeba na místě, ale potřebují ji i sousední země, které uprchlíky přijímají, tedy hlavně Jordánsko, Libanon a Sýrie,“ konstatoval ředitel Lékařů bez hranic Pavel Gruber s tím, že tato pomoc by měla být finanční, materiální i znalostní. 

Česká vláda zatím oznámila, že přijme 75 uprchlíků. „Přijde nám to ostudné, trapné. Myslíme si, že relativně bohatá země typu České republiky, která ve své historii vyslala do světa statisíce uprchlíků, by mohla udělat trochu větší gesto. Přijmout třeba tisíc uprchlíků situaci nezachrání, jde ale o symboliku, která je pro naši zemi důležitá,“ podotkl Gruber. Připomněl, že třeba Švédsko už přijalo 17 tisíc uprchlíků.

Vydáno pod