Nová oběť islamistů nemá s Mossadem nic společného, zní z Izraele

Tel Aviv - Mladý muž původem z Palestiny, jehož údajnou vraždu ukazuje nejnovější video Islámského státu, není nijak zapojen do izraelských bezpečnostních služeb. Podle CNN to prohlásil ministr obrany Izraele. Na nahrávce islamisté tvrdí, že devatenáctiletý Mohamed Said Musalám je izraelský špion pracující pro Mossad.

Šéf izraelské obrany Moše Ja'alon v tamním rádiu odmítl jakékoliv vazby Musaláma na tajné služby. Podobně se pro CNN vyjádřili také rodiče mladíka. Ten byl podle nich naopak do služeb islamistů lákán. „Řekl mi, že ho mají islamisté. Poslali mu nějaké peníze a slibovali, že bude mít ženy, víc peněz, auta, vily - prostě učiněný ráj. Jenže brzy zjistil, že nic z toho není pravda,“ tvrdí otec, když s ním naposledy mluvil po Skypu.

Televizi se svěřil také s tím, že z veselého chlapce, jak ho jeho rodina znala, se stal dobrovolný voják, nechal si narůst plnovous a nosil pušku. Otec se mu proto snažil pomoci, posílal mu peníze a dokonce kontaktoval Červený kříž. Po opakovaném nezdaru tak zhruba před měsícem prohlásil, že jeho syna Islámský stát násilně zadržel v době, kdy se snažil dostat pryč ze Sýrie.

Na zveřejněném videu Musalám pronáší zřejmě naučený text, ve kterém se označuje za agenta Mossadu vyslaného k tomu, aby pronikl mezi islamisty. „Mohamed není žádný agent. Sám nemá ani šekel. Kdyby byl býval skutečným agentem, žili bychom si krásně a nemusela bych kvůli penězům uklízet domky,“ řekla jeho matka.  

Podle izraelské a palestinské rozvědky bojuje v řadách Islámského státu nejméně dvacítka Palestinců, včetně jedné ženy. Před pár týdny navíc policie rozbila tajnou buňku extremistů na severu Izraele.