Zabil Dadajev Němcova? Možná byl k přiznání donucen

Moskva – Čečenec Zaur Dadajev se prý přiznal k vraždě ruského opozičního předáka Borise Němcova pod tlakem mučení. Tvrdí to člen kremelské konzultativní rady pro lidská práva Andrej Babuškin. Sám prý Dadajeva navštívil v cele a viděl na jeho těle „četná zranění“. Mezitím vyšetřování Němcovovy vraždy pokračuje. Policie se dál kloní k názoru, že za smrtí byla čistě osobní msta, nikoliv zločin provedený na objednávku.

„Nemůžeme sice prohlásit, že byl mučen… ale na jeho těle jsme našli četná zranění,“ sdělil člen prezidentské rady pro lidská práva. Upřesnil, že šlo zejména o odřeniny od pout na nohách a na rukou a o zranění na prstech nohou. 

Zhruba třicetiletý bývalý člen speciálních sil čečenské policie Dadajev podle Babuškina mimo jiné líčil, že byl po svém zatčení dva dny držen v poutech a s pytlem přes hlavu. Dadajev rovněž uvedl, že ho policie zadržela, když byl s přítelem v Ingušsku. „Řekli mi, abych se přiznal a oni mě pak propustí. Souhlasil jsem, protože jsem si myslel, že se tím zachráním,“ dodal. Špatné zacházení či mučení ve vězeních, při zatčeních nebo při výsleších jsou podle svědectví řady postižených v Rusku zřejmě běžnou praxí.

Dadajev byl několik dní po vraždě zadržen a k činu se nejdříve údajně doznal. V úterý ale list Moskovskij komsomolec napsal, že podezřelý přiznání zase odvolal. „Celou dobu na mě křičeli, že jsem zabil Němcova. Odpovídal jsem, že ne,“ řekl zpravodaji deníku, který se prý do vazební věznice dostal jako člen občanské kontrolní komise. Další podezřelý, Šavanov, spáchal sebevraždu, když minulý víkend v čečenské metropoli Grozném prchal před policií.

Dadajev vyšetřovatelům v minulých dnech údajně řekl, že zabil Němcova kvůli jeho protimuslimským výrokům. Němcovův blízký přítel a stranický kolega tuto verzi odmítá. „Naše nejhorší obavy se naplnily. Ten, kdo stiskl spoušť, bude obviněn, zatímco ti, kdo si skutečně objednali zabití Němcova, budou volní,“ uvedl Ilja Jašin na Twitteru. „Nesmyslná teorie vyšetřovatelů týkající se islamistických motivů jen vyhovuje Kremlu a nevrhá ani stín viny na Putina,“ tvrdí opoziční politik.

Poměry v Rusku tématem europarlamentu

Záhadnou smrtí Němcova se dnes budou zabývat také europoslanci. Přijde s nimi debatovat mimo jiné šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová o situaci v Ruské federaci. Zákonodárci nejspíš odsoudí zákaz vstupu do Ruska, kvůli kterému se europoslankyně Sandra Kalniete nemohla zúčastnit pohřbu ruského opozičního lídra. Debata se ale bude týkat také stavu tamní demokracie.

Olga Sehnalová, europoslankyně za ČSSD: „Myslím si, že v každé zemi, kde se vraždí političtí činitelé, tak to o té zemi něco vypovídá… prostě něco je špatně.“

Stanislav Polčák, europoslanec za TOP 09/STAN: „Je třeba připomenout, že vyšetřování vedou ruské orgány. To znamená, že k tomu musíme přistupovat obezřetně.“

Miloslav Ransdorf, europoslanec za KSČM: „Já si myslím, že by si měly především zamést před vlastním prahem Spojené státy, kde dodnes není vyjasněna vražda několika prezidentů.“

Pětapadesátiletý Němcov byl zastřelen v pátek 27. února, když se svou přítelkyní kráčel po mostu v centru Moskvy nedaleko Kremlu. Opozice z vraždy někdejšího reformního vicepremiéra obviňuje současné nejvyšší ruské vedení včetně prezidenta Vladimira Putina.

Němcov dlouhodobě Kreml kritizoval, v poslední době mu mimo jiné vytýkal přístup k ukrajinské krizi. Pod názvem Putin a válka údajně připravoval knihu shrnující důkazy o zapojení ruských ozbrojených sil do bojů na východní Ukrajině na straně proruských separatistů.