Sebevražedná atentátnice zabila v Nigérii desítky lidí

Abuja - Nejméně 34 lidí zemřelo při útoku sebevražedné atentátnice na severu Nigérie. Žena se odpálila uprostřed rybího trhu ve městě Maiduguri. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, ale s nejvyšší pravděpodobností za ním stojí islamistická skupina Boko Haram. Mluvčí nigerijské vlády pro bezpečnostní otázky Mike Omeri ale prohlásil, že skupina je na pokraji zničení a brzy může být i zcela zlikvidována.

Terčem dnešního bombového útoku byl rybí trh, na němž už v sobotu při atentátu zahynulo 18 lidí. Obyvatelé dvoumilionového Maiduguri spolu se statisíci uprchlíků žijí už půl roku v obklíčení radikály z Boko Haram. Ti do města pravidelně vysílají své členy, kteří páchají sebevražedné atentáty. V posledních měsících jsou mezi útočníky stále častěji také mladé ženy.
  
Extremisté z Boko Haram dnes zaútočili na město Ngamdu ve státě Borno, asi 100 kilometrů západně od Maiduguri. Napadali prý především řidiče projíždějící po jedné z hlavních silnic na severu země. Zahynulo přinejmenším 12 lidí.

Boj proti Boko Haram
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Olamikan Gbemiga

Podle Omeriho je pro porážku Boko Haram zásadní podpora zahraničních spojenců. Nigerijské síly s pomocí jednotek sousedního Kamerunu, Čadu a Nigeru zahájily nedávno vojenskou operaci proti ozbrojencům Boko Haram na severovýchodě Nigérie. Cílem je stabilizovat oblast před prezidentskými a parlamentními volbami. Ty se mají konat 28. března. Kvůli bezpečnostní situaci už byly odloženy z původního termínu o šest týdnů.
  
Operace umožnila vyhnat hnutí z jeho bašt a narušit jeho bojovou sílu. „Boko Haram je na pokraji zničení. Žádný zahraniční extremista to nemůže změnit, dokud se nigerijská armáda bude dál těšit spolupráci a angažovanosti svých občanů a svých spojenců,“ poznamenal mluvčí. 
   
Boko Haram se na severu Nigérie snaží vytvořit po vzoru Islámského státu vlastní stát s přísnými islámskými pravidly. Při útocích islamistů za posledních šest let zahynulo v Nigérii asi 13 tisíc lidí.