Jezídi střeží irácké památky před Islámským státem

Bagdád - Islámský stát (IS) už mnohokrát šokoval svět svou brutalitou a barbarstvím. Na dobytém území okázale ničí cenné památky nebo je rozprodává na černém trhu. V Iráku proto vzali obranu svých posvátných míst do rukou sami příslušníci kurdského kmene jezídů. Střeží třeba posvátný chrám na hoře Sindžár. Památky pomohou ochránit také vojáci a letectvo mezinárodní koalice.

Jezídi jsou za druhé nejdůležitější místo v dějinách svého kmene připraveni položit život. Útokům z řad IS tu čelili už šestnáctkrát - zatím jim přálo štěstí. Před bojovníky z IS chrání svatyni i Jasir Kasim, který se narodil v Iráku, přes dvacet let ale žil v Německu. Teď se vrátil. „Nemohl jsem zůstat doma v Německu. Tady je můj otec, bratranci, bratři. Moji blízcí. Islámský stát si je může kdykoliv vzít,“ podotkl Kasim. 

Jedno z poutních míst jezídi hlídají i kvůli obavám, že ho radikálové zdemolují stejně jako další památky. Svaté jim nebyly sochy v mosulském muzeu ani archeologické naleziště v Nimrúdu. O víkendu navíc poničili i bývalé hlavní město asyrské říše Chorsábád a dva tisíce let starou Hatru, zapsanou na seznamu UNESCO.

Organizace to označila za válečný zločin. „Historická a náboženská místa jsme zdědili od předchozích civilizací. Jejich ochrana je jednou z našich priorit,“ konstatoval velitel v irácké armádě Wahab Malikí. 

I proto teď k branám mešit, svatyní a historických nalezišť míří vojáci. Vláda zároveň žádá o pomoc mezinárodní společenství. Dalšímu devastování podle ní dokážou zabránit jen spojenecké nálety. „Obloha není v rukou Iráčanů, vzdušný prostor neřídíme,“ konstatoval irácký ministr turistiky a památek Adél Fád Širšáb. 

V náboženství jezídů se mísí řada vlivů od islámu přes křesťanství po zoroastrismus a islamisté je označují za uctívače ďábla. Od chvíle, kdy ovládli rozsáhlé oblasti na severu a západě Iráku, vyvraždili stovky příslušníků tohoto náboženství. Snaha zabránit utrpení jezídů obklíčených islamisty v okolí severoirácké hory Sindžár byla jedním z hlavních motivů pro zahájení amerických leteckých úderů v Iráku loni v srpnu. 

Desítky tisíc jezídů ve strachu o život uprchly ze svých domovů, většinou na území ovládaná kurdskými silami na severovýchodě země. Stovkám žen a dívek se ale útěk nepodařil - byly zajaty a prodány do otroctví. Tisíce jezídů radikálové donutili přestoupit k islámu.