Druhé kolo prezidentských voleb v Zimbabwe bude až po 90 dnech

Harare - Druhé kolo prezidentských voleb v Zimbabwe se podle tamní vlády uskuteční do devadesáti dní od vyhlášení výsledků prvního kola. Podle ústavy se přitom mělo hlasovat nejpozději 21 dnů po jejich vyhlášení. Opozice obviňuje prezidenta Mugabeho, že tak chce získat čas k zastrašení svých protivníků.

Výsledky březnového prvního kola byly oznámeny 2. května. Zvítězil kandidát opozičního Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) Morgan Tsvangirai, který ale nezískal nadpoloviční většinu hlasů. Vyhlášení oficiálních výsledků prezidentských voleb trvalo více než měsíc. Téměř stejně dlouho trvalo i vyhlášení výsledků souběžných parlamentních voleb, v nichž rovněž zvítězilo MDC. Skončila tak desítky let trvající vláda Mugabeho strany Vlastenecká fronta (ZANU-PF).

Opozice se v obou hlasováních prohlásila za vítěze a obvinila dosavadního prezidenta a volební komisi, že výsledky zfalšovali. Tsvangirai podle ní získal nadpoloviční většinu již v prvním kole.

Původní termín voleb měl být 21 dní po vyhlášení výsledků. Podle ministra spravedlnosti Patricka Chinamasa se ale lhůta prodlouží na 90 dní. Mluvčí MDC zpoždění označil za nezákonné a nespravedlivé a za pokus Mugabeho a jeho strany získat více času pro další násilné akce namířené proti opozici.