Sikorski dohodl polským poslancům vojenský výcvik

Varšava – Radoslaw Sikorski opět budí pozornost. Bývalý šéf polské diplomacie a současný předseda dolní komory polského parlamentu prohlásil, že armáda uspořádá v květnu vojenský výcvik pro poslance, kteří chtějí přispět ke zvýšení obranyschopnosti země. Polsko patří ke státům, které dávají najevo největší znepokojení z ruské agrese vůči Ukrajině.

„Žijeme v neklidných dobách, a tak jsem dohodl s ministrem obrany, že bude možnost vyjet na cvičiště, absolvovat školení, zastřílet si…,“ ohlásil maršálek Sejmu Radoslaw Sikorski během schvalování novely branného zákona. Zákonodárci, kteří na cvičišti vyniknou, „budou zařazeni do úderných jednotek“, žertoval Sikorski a dodal, že branná povinnost sice končí v padesátce, ale prý vyjednal s ministrem obrany, že „zdraví a mladistvě vyhlížející poslanci a poslankyně dostanou výjimku“.

Později v rozhovoru s novináři připomněl, že podobné výjezdy na armádní cvičiště pořádal pro diplomaty v době, kdy byl ministrem zahraničí, a šlo prý o velice populární akci. Zároveň upozornil, že se už několik polských poslanců přihlásilo do armádní zálohy: „Ten výjezd bude signál pro mládež, že přišla taková doba, kdy možná bude třeba se připravit na obranu vlasti.“

Opozice: Sikorski si hraje na vojáčky

„Každý, kdo na to má, by měl být někdy v armádě. Možná ne v kasárnách, ale třeba na dobrovolném školení,“ reagovala Agnieszka Pomaská z vládní Občanské platformy a zdůraznila, že do záloh se mohou hlásit také ženy; opozice naopak kritizuje Sikorského verbování jako trapas.

„Obávám se, že maršálkova iniciativa bude jen reklamní akce a příležitost vyfotit se v uniformě,“ tvrdí Przemyslaw Wipler z tábora krajní pravice. „Vůbec nikam nepojedu. Maršálek si dělá legraci, hraje si na vojáčky. Je mi trapně z jeho prohlášení - překročil hranici dobrého vkusu,“ dodal Dariusz Joński z opoziční levice.