USA válčí se sněhem: Školáci zůstali doma, zrušeny tisíce letů

Jih a východ Spojených států zasáhla další vlna mrazů a sněžení. Podle meteorologů mohou teploty klesnout až k historickým minimům. V Kentucky a Lousianě byl vyhlášen nouzový stav. V Západní Virginii povolal guvernér na pomoc národní gardu. Úřady a školy v mnoha státech zůstaly zavřeny. Zrušeno bylo přes dva tisíce letů. Kvůli špatnému počasí dnes nejednal ani Kongres.

Zpravodaj ČT: V některých státech byl vyhlášen nouzový stav (zdroj: ČT24)

„Kalamita zasáhne 90 milionů lidí na délce zhruba tři tisíce kilometrů. To je, jako kdyby najednou sněžilo v celé Evropě,“ podotkl zpravodaj ČT Martin Řezníček. Třeba v Bostonu letos napadlo 2,5 metru sněhu. „Stačí už jen pár centimetrů a bude překonán dvacetiletý rekord,“ dodal Řezníček.

Podívejte se: Letadlo Delta sjelo v New Yorku z ranveje

Federální úřady ve Washingtonu kvůli sněhovým bouřím ruší nebo omezují dnešní provoz. Na některých místech v Americe napadlo až třicet centimetrů sněhu, což je v tomto období neobvyklé. Zimní bouře zasáhla během středečního večera a dnešního rána rozsáhlou oblast od Texasu po Novou Anglii. Části Arkansasu, Indiany či Ohia.

Největší příval sněhu hlásí Kentucky. Ve městě Radcliff tam změřili čerstvou sněhovou vrstvu na 41 centimetrů. Na východním pobřeží sice večer pršelo, dnes by se ale podle meteorologů měly i tyto srážky měnit ve sněhové.

Úřady varovaly obyvatele zasažených oblastí, aby autem kvůli zapadaným či namrzlým silnicím vyjížděli jen v nutných případech. Stovky škol v několika státech zůstaly zavřeny. Americká letiště zrušila více než 2 300 letů. Nejhůře zasaženým terminálem je mezinárodní letiště v Dallasu.

V obvykle teplých státech na jihu USA, kde v tomto období většinou vystupuje rtuť teploměrů nad deset stupňů Celsia, teploty prudce klesají až pod bod mrazu. V Tennessee či Kentucky mohou padnout historické teplotní rekordy.

Sníh v USA
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Darrin Phegley
Vydáno pod