Zeman v USA: Židy si získal, politici se mu vyhýbali

Washington - První návštěva českého prezidenta Miloše Zemana ve Spojených státech přinesla jeho velký úspěch na pro-izraelské konferenci. „Všichni musíme říci: Jsem Žid,“ pronesl jako ztotožnění se s existenčními obavami Izraelců. Za tato slova ho pochválila izraelská i americká média. Ale žádný z oficiálních představitelů americké vlády Zemana nepřijal. Američanům se nelíbí jeho přístup k Ukrajině a proruské názory.

Zemanova návštěva USA proběhla bez návštěvy Obamova sídla (zdroj: ČT24)

Zeman říkal nevlivnější proizraelské skupině v Americe přesně to, co chtěla slyšet. Žádné dlouhé projevy - jen pár vět o solidaritě s Izraelem a boji proti terorismu. „Všichni znáte známý slogan: jsem Berlíňan. Teď musíme všichni říct: jsem Žid,“ prohlásil prezident. Před šestnácti tisíci diváky připomínal rockovou hvězdu. 

„Úspěch Zemana na konferenci je určitě významný. Nevím, jak to bude oceněno v České republice, ale on se tam neotřelým způsobem přihlásil k solidaritě s Izraelem,“ prohlásil amerikanista Miloš Calda.

Ani ovace vestoje ale nic nemění na skutečnosti, že vztahy mezi Hradem a Bílým domem jsou na bodu mrazu. Americké vládě se nelíbí Zemanovy výroky o Ukrajině a Rusku. „Slyšel jsem od amerických představitelů hodně kritiky. Z Bílého domu, Národní bezpečnostní rady, CIA, Pentagonu, ministerstva zahraničí. Ti všichni se ptají - co se to děje s českým prezidentem? A já jim říkám - on není česká vláda, ta při USA stojí,“ konstatoval Tom Dine, prezident Amerických přátel ČR a bývalý šéf Svobodné Evropy. 

Miloš Zeman na návštěvě USA
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Manuel Balce Ceneta

Proto se český prezident podle zdrojů ČT do Obamova sídla nepodíval, ačkoli se o to Češi snažili. A budou se snažit znovu. Hlava státu totiž přijede v září na Valné shromáždění OSN do New Yorku. „Záleží jen na americké administrativě, jestli bude mít o nějaké setkání zájem. Vycházím z toho, co mi říkala maminka - nikdy se nikam necpi,“ podotkl Zeman. 

O tom, jak se lišilo úspěšné Zemanovo dopoledne od spíše ceremoniálního zbytku návštěvy, svědčí i další fakt. Z původně plánovaného oběda s kongresmany totiž sešlo. Oba se na poslední chvíli omluvili - oficiálně kvůli počasí.