Netanjahu a aplaudující Kongres: Před volbami záběry k nezaplacení

Washington – Izraelský premiér Benjamin Netanjahu svým vystoupením před americkým Kongresem vynesl svou poslední kartu před volbami, které se budou v Izraeli konat přesně za dva týdny. „Izraelský jestřáb“ bojuje o své politické přežití. Vytáhl proto svou předvolební kampaň do zámoří a vsadil na oblíbené téma - íránské aktivity, které znamenají nebezpečí nejen pro Izrael, ale pro celý svět.

„Cítím hlubokou starost o bezpečí všech izraelských občanů a o osud naší země a jejích obyvatel. Udělám všechno pro naši budoucnost,“ slíbil před členy Kongresu. Jejich nadšené reakce a potlesk ve stoje byly pro kampaň lídra strany Likud víc než vítaným povzbuzením.

  • „Tyto volby jsou celé o Benjaminu Netanjahuovi. Jestli ho ještě Izraelci chtějí, nebo ne,“ komentuje situaci Gil Hoffman z listu Jerusalem Post.
  • „Pokud se nepletu, tak Netanjahu vstupuje do zcela exkluzivní společnosti zahraničních státníků. Jediným dalším, kdo pronesl tři projevy před oběma komorami Kongresu, byl Winston Churchill,“ uvedl zpravodaj ČT Martin Řezníček.
  • „Pro Netanjahuovy soupeře musí být velmi frustrující vidět ho, jak vystupuje na nejdůležitějších světových pódiích. A co víc - sledovat jeho projevy jen u televize,“ poznamenal komentátor BBC Kevin Connoly.

Půl roku po válce v Gaze, s hrozbou Hizballáhu a Al-Káidy na severní hranici a s egyptskými islamisty na té jižní, válcuje bezpečnost všechna ostatní témata. Taková témata jako je závratný růst cen bydlení i zboží, miliardy poslané na židovské osady nebo hluboká propast mezi Izraelem a Palestinou.

Jicchak Herzog
Zdroj: ČT24

Lídr středolevé opozice a syn bývalého prezidenta Jicchak Herzog na ně přesto nemíní zapomenout. „Jako vůdce opozice jsem vždy požadoval, aby vláda byla v mírovém procesu aktivní. Aby přicházela s neotřelými idejemi a řešeními. Udělám všechno, abych současnou vládu nahradil a postavil se do čela země,“ slibuje Herzog.

Arabské strany poprvé společně

Do parlamentu se má šanci dostat celkem jedenáct stran od pravicových po levicové, od ultrakonzervativních po sekulární. Velkou neznámou je vůbec poprvé sjednocená kandidátka stran, která usiluje o hlasy arabské pětiny izraelského voličstva.

Podle posledních průzkumů může budovu izraelského parlamentu Knesetu ovládnout levicová, pravicová, ale i velká koalice. Výsledky voleb přitom zásadně ovlivní nejen vztahy Izraele s Amerikou, ale i budoucnost celého rozbouřeného Blízkého východu.