Francie přišla během sedmi minut o artefakty nevyčíslitelné hodnoty

Paříž - Mimořádně drzá a blesková krádež zaskočila vedení jednoho z nejslavnějších francouzských zámků ve Fontainebleau, kde sídlí část národního muzea. Z nejcennější části sbírek, takzvaného čínského muzea, zloději odnesli 15 unikátních exponátů nevyčíslitelné hodnoty. Zatímco muzeum se vzpamatovává z těžké rány, speciální policejní jednotka zahájila pátrání, které - na rozdíl od loupeže - bude zřejmě trvat dost dlouho.

Je to nejstřeženější místo v už tak ostře hlídaném bývalém královském paláci. Jenže zloději byli v šest hodin ráno rychlejší než kamery i poplašný systém. Jejich akce, při které rozbili jen tři vitríny, trvala pouhých sedm minut.

Podle ředitele muzea to museli být profesionálové, dokázali projít přes všechny bezpečnostní systémy muzea. „Když odsud odcházeli, vyprázdnili jeden hasicí přístroj, který vypustil mrak prachu, což umožňuje zamaskovat stopy,“ řekl Jean-Francois Hébert.

Ještě předtím ale prokázali mimořádný vkus. Zmizela replika koruny siamského krále, tibetská mandala vyrobená ze zlata, korálu a tyrkysu, vzácný drak nebo několik cenných čínských váz.

Zaměstnancům muzea údajně zloději způsobili trauma. „Jsou to předměty, které nemají cenu, nebo které se přesněji řečeno ocenit nedají. Jsou to vzácná, jedinečná díla, která Napoleonovi III. a císařovně Evženii daroval siamský král,“ dodal Hébert.

Podobnou krádež zámek zažil před dvaceti lety - v roce 1995 vzali zloději z Napoleonovy galerie 15 artefaktů. Později byly objeveny v Nizozemsku a Belgii.

Případ z Fontainebleau je další v řadě velkých krádeží v umění, ke kterým ve Francii za poslední roky došlo. K nejrozsáhlejším případům patří krádež z roku 2010, kdy zloděii z muzea moderního umění nedaleko Eiffelovy věže odnesli díla v hodnotě 100 milionů liber. Mezi uloupenými obrazy byly práce Picassa, Matissse a Modiglianiho.

Zámek ve Fontainebleau byl rezidencí francouzských panovníků od Ludvíka VII. až po Napoleona III. Nyní je součástí národního muzea. Nejnovější události nepochybně uspíší plány na modernizaci bezpečnostního systému muzea, která má vyjít na 120 milionů eur.

Blesková loupež v muzeu ve Fontainebleau (zdroj: ČT24)