Navalnyj viní z Němcovovy vraždy Putina

Moskva - Ruský opoziční předák Alexej Navalnyj dnes obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina z přímé odpovědnosti za vraždu Borise Němcova. Tuto verzi může podle Navalného vyvrátit jen rychlé objasnění zločinu a dopadení nejen vykonavatelů, ale i objednavatelů Němcovovy vraždy.

„Myslím si, že Němcova zabili členové vládní (tajné služby) či provládní organizace na příkaz politického vedení země (včetně Vladimira Putina),“ napsal Navalnyj. Připustil, že příkaz nemusel být přímý, prý mohlo jít o pokyn „provést akci s velikým ohlasem“.

Podle Navalného lze v posledních měsících v Rusku pozorovat organizovanou výstavbu provládních extremistických a teroristických skupin, typu hnutí Antimajdan, které otevřeně za svůj úkol označují boj s opozicí „tam, kde policie nemůže“. Tyto organizace podle Navalného nevznikají v reakci na „nevyřčenou poptávku“, ale „vytvářejí se na poradách v Kremlu“.

Kreml chce kompenzovat ekonomické potíže rostoucím strachem

Vražda opozičního politika, který byl zastřelen v noci na sobotu, podle Navalného vyhovovala režimu, jenž potřebuje kompenzovat ekonomické potíže politickou kontrolou, rostoucím strachem a násilím. Navíc Němcov prý patřil k politikům, kteří dělali Kremlu největší potíže.

Vedle této hypotézy Navalnyj staví pouze „regionální alternativu“, protože Němcov pil krev také „místním šejdířům“ v Jaroslavli, kde byl zvolen poslancem oblastního sněmu a kde odhaloval machinace místního vedení. „Mohu se mýlit? O své verzi jsem přesvědčen, ale chybovat mohou všichni. Jediné, co může popřít mou verzi, je rychlé objasnění vraždy s odhalením nejen vykonavatelů, ale i objednavatelů,“ zdůraznil Navalnyj, považovaný v současnosti za zřejmě nejvážnějšího Putinova oponenta na ruské scéně.

Pohřeb Borise Němcova
Zdroj: Fadeichev Sergei/ČTK/ITAR-TASS

Navalnyj se nemohl zúčastnit dnešního Němcovova pohřbu, protože mu soud odmítl přerušit výkon trestu 15 dnů vězení uloženého za narušení veřejného pořádku.

Před časem byl Navalnyj také odsouzen ke dvěma podmíněným trestům za údajné podvody a zpronevěru. Opozičník považuje všechny procesy a tresty za vykonstruované a tvrdí, že se ho Kreml snaží tímto způsobem umlčet. Kvůli pravomocnému odsouzení se bloger nesmí v roce 2018 zúčastnit prezidentských voleb.

Události, komentáře k pohřbu Němcova (zdroj: ČT24)

Navalnyj na přelomu let 2011 a 2012 patřil k hlavním vůdcům masových demonstrací proti Putinovu režimu.

Vydáno pod